Του Τάσου Δασόπουλου

Πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις αλλά και καμπανάκι για πιο στοχευμένες δαπάνες σε μέτρα στήριξης “χτυπάει” η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 9η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, υπολογίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 11,2 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα μέτρα στήριξης είχαν αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου συγκρατήθηκε στο 16,2%. Ωστόσο η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Η έκθεση μιλά για αναιμική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και επαναλαμβάνει τις προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η έκθεση σημειώνει την πρόοδο που έχει γίνει στις δεσμεύσεις της Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, της αναθεώρησης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα της ενέργειας και όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά στην αναμόρφωση του ΠΔΕ.

Τονίζει ωστόσο και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης  της ΑΑΔΕ, τη  βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Πηγή: Capital.gr