Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει πιστό στην παλινδρόμησή του σε ένα εύρος μεταξύ 770-790 μονάδων, με τους τίτλους του να εναλλάσσονται ημερησίως στις στηρίξεις και τις πιέσεις που εκδηλώνουν στον γενικό δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,95% στις 780,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.856,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,27% στις 461,44 μονάδες.

Αυτό που παρατηρείται στην αγορά είναι ένα άτυπο rotation στους τίτλους που πρωταγωνιστούν είτε θετικά είτε αρνητικά, με τον γενικό δείκτη να ισορροπεί σε ένα εύρος μεταξύ 770-790 μονάδων. Διαθέσεις αλλαγής του επιπέδου δεν υπάρχουν προς το παρόν, καθώς και το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν βοηθά στην ανάληψη ρίσκου σε περιφερειακές αγορές όπως την ελληνική.

Και πως άλλωστε να υπάρχουν διαθέσεις για ρίσκο την ώρα που η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμών λόγω της πανδημίας, με τις όποιες αποφάσεις όμως να μετατίθενται χρονικά για την επόμενη Παρασκευή. Το καλύτερο σενάριο, στην παρούσα χρονική συγκυρία και με βάση το αποτύπωμα της πανδημίας, να δείχνει προς την κατεύθυνση της άρσης των απαγορεύσεων μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για τον τουρισμό της χώρας, καθώς οι Βρετανοί, οι οποίοι προηγούνται στους εμβολιασμούς δείχνουν να προτιμούν την “καλοκαιρινή Ελλάδα”. Η ανάκαμψη του τουρισμού είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, η οποία είδε το 2020 να την επισκέπτονται μόλις 7,3 τουρίστες, από 31,3 εκατ. το 2019, με καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα δημόσια ταμεία, αλλά και για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως σημειώνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πάντως η Ελλάδα είναι υψηλά στη λίστα των βρετανών τουριστών, αφήνοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, αλλά και ενισχυθεί από ροές από άλλες χώρες, τότε η αισιόδοξη εκτίμηση των περισσοτέρων ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία θα είναι γεγονός, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί αργά ή γρήγορα και στη Λ. Αθηνών, ειδικά στους τίτλους που συνδέονται με την ανάπτυξη.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ξεχωρίζει σήμερα καταγράφοντας κέρδη 3,22%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Μυτιληναίο, Motor Oil, Σαράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Φουρλή, Aegean, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Titan να μην έχει μεταβολή.

Πηγή: Capital.gr