Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το “άνοιγμα” των οικονομιών της ευρωζώνης έχει αρχίσει και γίνεται ορατό, επισημάνει η Goldman Sachs, η οποία εμφανίζεται πιο αισιόδοξη πλέον για την πορεία της ανάκαμψης καθώς και της πανδημίας πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, ενώ εντοπίζει τις μετοχές που αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ξεχωρίσουν και να υπεραποδώσουν.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η αμερικάνικη τράπεζα, οι μεταποιητικοί δείκτες PMI υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε πλέον στο κατώτατο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, με την ανάκαμψη της οικονομίας που φέρνουν τα εμβολίου να είναι πλέον ορατή. Πάντως επισημαίνει πως οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν πιο δύσκολες από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σταδιακά στην ευρωζώνη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις μεταλλάξεις, με ενδείξεις ότι το πιο μολυσματικό στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί πλέον σημαντικό μερίδιο των νέων κρουσμάτων. Επιπλέον, η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στην Ευρωζώνη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λιγότερο από το 4% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η Goldman Sachs αναμένει λοιπόν ότι το ουσιαστικό άνοιγμα της οικονομίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως αποτέλεσμα, εκτιμά πως στο α’ τρίμηνο η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 0,4% και στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2%, ωστόσο σημειώνει πως υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτές τις προβλέψεις δεδομένων των απρόβλεπτων εξελίξεων σχετικά με τις μεταλλάξεις και την πιθανότητα περαιτέρω κύματος νέων κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξη για την ευρωζώνη πέρα από τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της Covid. Πρώτον, η G.S αναμένει επιτάχυνση των εμβολιασμών κυρίως στο β’ τρίμηνο καθώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη διανομή των εμβολίων και εκτιμά πως το 50% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί έως τον Ιούνιο. Επίσης, όπως επισημαίνει, η ευρωζώνη είναι πιθανό να επωφεληθεί σημαντικά από την ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού βιομηχανικού κύκλου και της αναμενόμενης ώθησης στην ανάπτυξη που θα δοθεί στις από το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης. Τρίτον, εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκταμίευση κεφαλαίων από το τέλος του β’ τριμήνου, κάτι που αναμένεται να δώσει μια ευπρόσδεκτη ώθηση στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι προβλέψεις της, επομένως, παραμένουν πιο αισιόδοξες από αυτές του consensus για το 2021 (5,1% έναντι 4,2%) και αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στο προ-Covid επίπεδο της στο τέλος του 2021 (έναντι του β’ τριμήνου του consensus), με τη Νότια Ευρώπη να φτάνει σε αυτό το σημείο στις αρχές του 2022.

Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις έχουν ενισχύσει την πεποίθηση της Goldman Sachs ότι η ευρωζώνη θα ανακάμψει πιο έντονα από το αναμενόμενο. Ξεκινώντας με την Ιταλία, αναμένει ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ενισχύσει τη δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση και θα επιταχύνει την εφαρμογή του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης. Αν και είναι επιφυλακτική σχετικά με το εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη απότομα και να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ιταλικού χρέους, οι πολιτικές του Ντράγκι θα στηρίξουν την ανάπτυξη έως το 2022.

Επιπλέον, η G.S θεωρεί ότι είναι πιθανό πως το “πάγωμα” των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ θα επεκταθεί έως το 2022, γεγονός που θα αποτρέψει τις πρόωρες δημοσιονομικές πιέσεις. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, αναμένεται να εντείνει τις αγορές ομολόγων υπό το PEPP τις επόμενες εβδομάδες και θα χρησιμοποιήσει τον πλήρη φάκελο PEPP έως τον Ιούνιο του 2022.

Οι νικητές του reopening
Οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών της G.S εξακολουθούν να βλέπουν ανοδική πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο 12μηνο, αν και μετά από το ισχυρό ράλι των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να είναι πιο περιορισμένο βραχυπρόθεσμα.

Καθώς πλησιάζει το “άνοιγμα” των οικονομίων, η G.S δημιουργεί μια λίστα “νικητών του reopening”, η οποία παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών που επηρεάζονται περισσότερο από περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID και πιθανότατα θα επωφεληθούν σημαντικά από θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του ανοίγματος της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντοπίζει 12 μετοχές που έχουν σύσταση “αγοράς” και οι οποίες εκτιμά ότι θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τις παραπάνω εξελίξεις, καθώς και μία ευρύτερη λίστα η οποία περιλαμβάνει μετοχές που δεν έχουν απαραίτητα σύσταση “αγοράς” αλλά ωστόσο εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν επίσης σημαντικά από το reopening.

Τα 12 μεγάλα buys είναι οι Airbus, Amadeus IT Group, Diageo, H&M, Swatch Group, RELX, BP, British Land, Vinci, Flughafen Zurich, IAG και WH Smith.

hg

Η ευρύτερη λίστα (Europe Reopening Beneficiaries) είναι η εξής και συμπεριλαμβάνει τις 12 παραπάνω μετοχές και άλλους 57 τίτλους:

io

Πηγή: Capital.gr