Σταθερά ανοδικά συνεχίζει το πετρέλαιο τύπου Brent, με αναλυτές της Goldman Sachs να εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 70 δολ. εντός των επόμενων μηνών.

Νωρίτερα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαΐου, κινείτο άνω των 63 δολαρίων, ενώ στις 12.26 μ.μ. ώρα Ελλάδος κατέγραφε κέρδη 0,89%, στα 62,69 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου κερδίζει 0,78%, στα 59,52 δολάρια το βαρέλι. Η παραγωγή στις ΗΠΑ επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά το σοκ που προκάλεσε ο παγετός που κάλυψε το Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης μετά το πλήγμα της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε τις διεθνείς τιμές του αργού σε υψηλό έτους την περασμένη Τετάρτη, με την Goldman να προβλέπει επιτάχυνση του ράλι, καθώς η κατανάλωση ξεπερνά την προσφορά από πλευράς των χωρών του OPEC+ και των παραγωγών σχιστολιθικού των ΗΠΑ. Τα αποθέματα αργού τα οποία αποθηκεύονται στη θάλασσα υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλό 11μήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, σε ακόμη ένα σημάδι αύξησης της ζήτησης.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία, εξάλλου, βαδίζουν προς μια συνεδρίαση του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις ποσότητες που πρέπει να προστεθούν στην προσφορά τον Απρίλιο. Το βασίλειο θέλει να διατηρήσει την παραγωγή σταθερή, με τη Μόσχα να τάσσεται υπέρ μιας αύξησής της.

“Η απόφαση του OPEC+ υποβόσκει ως πιθανός κίνδυνος για την αγορά του πετρελαίου”, σημειώνει ο Stephen Brennock, αναλυτής στην PVM Oil Associates. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές “αναμένεται  να παραμείνουν σε σταθερά ανοδική πορεία”, συμπληρώνει.

Από τις αρχές του 2021, το αργό έχει καταγράψει κέρδη άνω του 20%.

Η Goldman προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει τα 70 δολ. το βαρέλι εντός του β’ τριμήνου και τα 75 δολ. μέσα στο γ’ τρίμηνο,  αναβαθμίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις της κατά 10 δολ. Η κατανάλωση αναμένεται να φθάσει τα προ πανδημίας επίπεδα περί τα τέλη Ιουλίου 2021.

Πηγή: Capital.gr