Της Πέννυς Κούτρα

Έληξε χθες η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την σύμπραξη με την Lamda Development, όσον αφορά την κατασκευή των πύργων κατοικιών και γραφείων στο Ελληνικό, συγκεντρώνοντας ισχυρό ενδιαφέρον.

Η διαγωνιστική διαδικασία που υλοποιήθηκε με συμβούλους, την Deloitte και Savills εισέρχεται πλέον στην φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί η short list των εκείνων που θα εισέλθουν στη φάση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Η διαδικασία, κατά πληροφορίες, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ η τελική κατακύρωση των δύο διαγωνισμών για τα αντίστοιχα έργα και η ανάδειξη των προτιμητέων επενδυτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του έτους.

Τα εν λόγω προσύμφωνα για τη δημιουργία πύργων κατοικιών και γραφειακών χώρων έρχονται να προστεθούν στην ανακοινωμένη προσυμφωνία της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, και εντάσσονται στα έργα ανάπλασης του Ελληνικού της πρώτης πενταετίας.

Στο μεταξύ, ο όμιλος Lamda Development συνεχίζει την προετοιμασία για το project του Ελληνικού, αναμένοντας ταυτόχρονα την πλήρωση των υπολοίπων εκκρεμοτήτων που θα οδηγήσουν στην τελική μεταβίβαση της έκτασης. Μετά την ανακήρυξη οριστικού αναδόχου του διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας του καζίνου στην κοινοπραξία Inspire Athens, των εταιρειών Mohegan -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού των αλληλένδετων συμβάσεων.

Πρόκειται αφενός για τον καθορισμό των όρων της συμφωνίας μεταξύ Lamda Development και Inspire Athens, της εν λόγω κοινοπραξίας με το ελληνικό δημόσιο και ακολούθως της υπερκείμενης συμφωνίας διάρκειας 99 ετών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του παραχωρησιούχου ομίλου της Lamda Development.

Οι τελικές συμφωνίες, θα οδεύσουν ακολούθως στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην τελική τους φάση πλέον προς κύρωση από τη βουλή, σε χρονικό ορίζοντα –που αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί- εν τούτοις με βάση τόσο τις κυβερνητικές εξαγγελίες όσο και τις προθέσεις των επενδυτών τοποθετούνται μέσα στο έτος.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Lamda Development, κ.Ο. Αθανασίου κατά την τελευταία έκτακτη γ.σ. της εισηγμένης, η προετοιμασία εκ μέρους της Lamda Development ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν προχωρήσει έργα κατεδάφισης κτιρίων στην έκταση του παλιού αεροδρομίου και έχει ξεκινήσει η περίφραξη του οικοπέδου. Επιπλέον προχωρούν οι τεχνικές μελέτες για τα έργα υποδομών (ύδρευση, δρόμοι κτλ) ενώ  προετοιμάζονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες, προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για τα κτίρια του Ελληνικού, ώστε όταν πληρωθούν τα παραπάνω προαπαιτούμενα, η όλη επένδυση να ενεργοποιηθεί άμεσα, ενδεχομένως με την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο έτος.

Πηγή: Capital.gr