Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ένα σχέδιο νόμου, που θα καλύπτει Κεντρική Διοίκηση, δήμους, περιφέρειες, Αποκεντρωμένες διοικήσεις, δασαρχεία, επιχειρήσεις, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και θα αποκρυσταλλώνει τις αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας είναι η απάντηση της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν αναχώματα στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Τη στιγμή κατά την οποία ολόκληρες περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έμεναν για εικοσιτετράωρα στο…σκοτάδι και οι ευθύνες για αυτές τις εικόνες μετατρέπονταν σε…μπαλάκι που άλλαζε τερέν ανάλογα με τον πομπό της δημόσιας τοποθέτησης, η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ήταν επιβεβλημένη.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τα παράπονα κατοίκων των βόρειων τμημάτων της μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής, με τον κ. Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα επίσπευσης μίας προεκλογικής δέσμευσης.

“Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους για αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος.

Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από εκεί και πέρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η ενίσχυση των υποδομών, προκειμένου να εκλείψουν, όσο αυτό είναι δυνατό, φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, μετά το πέρασμα της “Μήδειας”. Στο πλαίσιο αυτό… όχημα για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων θα αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, στο οποίο θα ενταχθούν δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Και, όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός μία από τις κινήσεις-αιχμή θα είναι η υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές. Σε περιοχές, δηλαδή, όπου τα καλώδια πρέπει να είναι υπόγεια, για λόγους ασφαλείας. Όσον αφορά στην κίνηση Μητσοτάκη να ζητήσει για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε “έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πολίτες” μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος το Φεβρουάριο, ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να αφαιρέσει τη Χρέωση Δικτύου Διανομής.

Το συγκεκριμένο τέλος θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Πηγή: Capital.gr