Του Τάσου Δασόπουλου

Στα 6,8 δισ. ευρώ έφτασαν οι ενισχύσεις από του πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό το οποίο μοιράστηκε σε 544.591 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από τον πρώτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων 601,8 εκατ. ευρώ.

Στον δεύτερο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής  ενισχύθηκαν 89.732 επιχειρήσεις με το ποσό 1,26 δισ. ευρώ.

Στο τρίτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής  ενισχύθηκαν 10.522 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων 1,51 δισ. ευρώ.

Στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής , που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλες καθώς για πρώτη φορά το 50% της ενίσχυσης έγινε μη επιστρεπτέα και υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ένα συνολικό ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.

Στο πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο ίσχυε επίσης ο όρος ότι το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέα, ενισχύθηκαν 359.691 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 1,225 δισ. ευρώ.

Αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος από την απώλεια τζίρου του περασμένου Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ έχει δρομολογηθεί και ο έβδομος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Στα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αποτυπώνονται αναλυτικά, ανά Δ.Ο.Υ., το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι τις έλαβαν, σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεχωριστά, αλλά και αθροιστικά στους 5 πρώτους κύκλους.

Πηγή: Capital.gr