Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Έντονη μεταβλητότητα και νέα προσπάθεια να κρατηθεί κοντά στις 800 μονάδες εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει τις αρχικές πιέσεις και να βρει στηρίξεις από τον ενεργειακό κυρίως κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 794,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.890,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,87% στις 461,05 μονάδες.

Αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε ακόμη και στο -0,68% και ο τραπεζικός έως και το -1,48%, οι αγοραστές, ειδικά σε δεικτοβαρείς τίτλους, ενεργοποιήθηκαν και απορρόφησαν σημαντικό μέρος των πιέσεων, με στόχο κυρίως η αγορά να μείνει σε επαφή με τις 800 μονάδες. Μέχρι στιγμής το καταφέρνουν, ωστόσο το κλίμα είναι ευμετάβλητο, με τον ενεργειακό κλάδο να “βάζει πλάτη” στην αγορά.

Επί της ουσίας η αγορά ακολουθεί το μοτίβο της ανόδου και αναμονής από τη στιγμή που κατάφερε την αντίδραση από τις 726 μονάδες. Με “στάσεις” μετά τη διάσπαση των αντιστάσεων, έχει καταφέρει, έστω και με μικρό τζίρο, να καλύψει σημαντικό έδαφος από τα χαμένα του Ιανουαρίου, δίνοντας όμως το μήνυμα ότι διαθέτει αγοραστές, οι οποίοι όμως δεν αναλώνουν τα κεφάλαια τους δίχως “λόγο και αιτία”.

Την ίδια ώρα, αν και αδύναμες, οι στηρίξεις υπάρχουν, κυρίως από τους κλάδους που ούτως ή άλλως αναμένετο να αποδώσουν όσο πλησιάζουμε στη στιγμή της εισροής των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και μπορεί αυτή η στιγμή να καθυστερεί ακόμη, ίσως και να τοποθετείται από τα μέσα του έτους και μετά, όμως η αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά και λαμβάνει θέσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πάντως η ατζέντα της αγοράς έχει μεταστραφεί, έστω και προσωρινά, από την πανδημία, η αποκλιμάκωση όμως της οποίας δείχνει να βρίσκει κάποια διέξοδο. Αν και η οικονομία θα αργήσει να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, ωστόσο τα αρχικά προβλήματα του εμβολιασμού του πληθυσμού δείχνουν να επιλύονται, δημιουργώντας προσδοκίες για σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola, η Eurobank, ο Σαράντης και η Εθνική σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Titan, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Φουρλής.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2,07%, με τις Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Λάμδα, ΟΛΠ, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα, με τις Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Aegean και ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή.

Πηγή: Capital.gr