Η οικοδόμηση άριστων σχέσεων με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου στη νέα εποχή μετά την επιτυχή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό και παρά την απόρριψη του σχεδίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 σε δημοψήφισμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ αποτελούν κατάκτηση γιατί η συμμαχία αυτή ισχυροποίησε τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Κύπρου και συνέβαλε στη βελτίωση και των σχέσεων των δύο χωρών του Ελληνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμμαχία με το Ισραήλ ήταν, άλλωστε, μια απαίτηση και του ελληνοαμερικανικού λόμπι που χρονολογείτο. Και κάλλιο που ήρθε έστω και αργά, παρά ποτέ. Η οργανωμένη ομογένεια στις ΗΠΑ είχε πάντα σαν πρότυπο τη δομή και τις δραστηριότητες του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι και φυσιολογικά απαιτούσε μια συνεργασία η οποία θα αναβάθμιζε και τις προσβάσεις της στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Αυτή η συνεργασία απαιτούσε και τη σύναψη άριστων σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι γραμμές αυτές γράφονται την ώρα που στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και αφού είχε προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Δύο επισκέψεις που σφραγίζουν αυτές τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ και διευρύνονται με άλλες σημαντικές γειτονικές χώρες.

Τρανταχτή απόδειξη αυτής της διεύρυνσης αποτελεί και το «Φόρουμ Φιλίας» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία πριν μερικές μέρες στην Αθήνα και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), οι οποίες έχουν αναπτύξει ή βελτιώσει τελευταίως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, με αμερικανική διαμεσολάβηση. Ολα είναι συνυφασμένα και αλληλένδετα και οδηγούν σαφώς σε ανακατατάξεις και επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το πρώτο ανακοινωθέν της πρώτης αυτής συνάντησης του «Φόρουμ Φιλίας» περιείχε σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας. Επίσης, σημειώνεται η ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους, καθώς και η ανάγκη αποχής από πάσα απειλή (casus belli) ή χρήση βίας, αναφορές που «φωτογραφίζουν» καταδίκη της ως τώρα συμπεριφοράς και στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Διόλου τυχαία, συνεπώς, και η σφοδρή ενόχληση της Αγκυρας για τη σύναξη αυτή των 7 στην Αθήνα. Καθότι η Τουρκία αισθάνεται πλέον τη φανερή απομόνωση που νιώθει από τους γείτονές της στην περιοχή.

Οσο, λοιπόν, δυναμώνει αυτή η πίεση, η Τουρκία θα καταλάβει πως η προσπάθειά της να καταστεί μια υπερδύναμη στην περιοχή, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν…

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ