Φρεγάτες: Και ξαφνικά οι Αμερικανοί προτείνουν τις ισπανικές F-110 – Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ προτείνει τη ναυπήγηση ελληνικής φρεγάτας με το όνομα Κωνσταντινούπολη.

Το όνομα θα προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, γράφει το enikos.gr, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Ερντογάν εγκαινίασε την ναυπήγηση της φρεγάτας «Istanbul».

Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτημ για ολοκληρωμένη πρόταση που βασίζεται στην ισπανικής σχεδίασης φρεγάτα F-110, της οποίας όμως οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει τα δικαιώματα και τους Ισπανούς.

Το πλοίο μήκους 145 μέτρων κι εκτοπίσματος 6.100 τόνων, φέρει αμερικανικής προέλευσης ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα με 16 κάθετους εκτοξευτήρες Mk41, διαθέτοντας από 64 έως 92 κελιά.

Η πρόταση για τις F-110 της ισπανικής Navantia προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με την εταιρεία ONEX να αναλαμβάνει τη ναυπήγηση ως «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η ONEX, γράφει στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος, έχει τα σχέδια των F-110, η πρώτη εκ των οποίων βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση για το ισπανικό ναυτικό.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου τύπου, συμμετοχή θα έχουν και οι ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα οπλικά και άλλα συστήματα της F-110 είναι αμερικανικά.

Πρόκειται για τύπο πλοίου πολύ μεγαλύτερο από τις φρεγάτες του Π.Ν., με εκτόπισμα 6.000-7.000 τόνων, διάδοχο της F-100, ενός πολεμικού με τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες που παρέχονται από το αμερικανικό σύστημα AEGIS.

Στην περίπτωση της F-110, αρκετοί αμφισβητούν την ικανότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας να αποτελέσουν χώρο χτισίματος αυτών των μεγάλων φρεγατών.

Ειδικά αυτό που θα εκτοξεύσει την απόδοση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η ύπαρξη επί των φρεγατών των πυραύλων Tomahawk (σ.σ. αργούν ακόμα) και των πυραύλων αεράμυνας SM 2.

Νωρίτερα, είχαμε άλλο ένα… τρελό σενάριο για 2 Type 214 στην γερμανική πρόταση για τις φρεγάτες.

Πρόκειται για το γερμανικό 214 τύπου Παπανικολής με το οποίο οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι στην πρόταση για τις ελληνικές φρεγάτες.

Οι Έλληνες επιτελείς έβγαλαν από το συρτάρι την πρόταση για την σταδιακή αγορά επιπλέον έξι στελθ υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» από την Γερμανία.

Η αγορά σκοπός ήταν να γίνει σταδιακά (2+2+2), με την Αθήνα να προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση αυτή της πρότασης ως αντίβαρο στην τουρκική αγορά των έξι γερμανικών 214 που κατασκευάζονται ήδη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες΄του defence-point.gr, την Παρασκευή κατέφθασε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η γερμανική πρόταση. Πέραν σειράς άλλων ενδιαφερόντων παραμέτρων, το σοβαρότατο δέλεαρ στην ελληνική πλευρά είναι ότι στον προϋπολογισμό που η Ελλάδα έχει προβλέψει, οι Γερμανοί προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214.

Πηγή: sportime