Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Δέσμιο στη ζώνη των 775 μονάδων παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει στο πλευρό του αρκετούς τίτλους με σημαντικά κέρδη, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση της αντίστασης δίνοντας “κίνητρα” στους εν αναμονή αγοραστές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 775,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.848,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,76% στις 452,59 μονάδες.

Ένα άτυπο rotation στην ανοδική κίνηση των τίτλων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν έχει διαθέσεις να δοκιμάσει τα επίπεδα πάνω από τις αντίσταση των 775 μονάδων. Αν και κάνει μικρές κινήσεις πάνω από αυτά, οι πωλητές σε επιλεγμένους τίτλους ενεργοποιούνται και ανακόπτουν κάθε προσπάθεια.

Έτσι, η εβδομάδα φαίνεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρώνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που άρχισε, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους βραχυπρόθεσμους και… γρήγορους να επωφεληθούν από την έντονη πτώση της Τρίτης και την ανάκαμψη των επομένων ημερών. Και αυτή η τακτική αφορά μια πολύ μικρή μερίδα των χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αν εξαιρεθούν οι προσυμφωνημένες πράξεις.

Εκτός όμως από την αδυναμία του γενικού δείκτη να περάσει αποφασιστικά πάνω από τις αντιστάσεις, βαρίδι αποτελεί και η αντίστοιχη αδυναμία του τραπεζικού δείκτη, με τις επιμέρους όμως επιδόσεις να έχουν αφήσει κάποια ίχνη συσσώρευσης πριν την αντίδραση. Ο κλαδικός απέχει πάνω από 5% από την αντίσταση των 477 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα δώσει την ώθηση προς τα επίπεδα πάνω από τις 500 μονάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets, μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηρίζεται βάσει των Fibonacci Arcs ως ένα υγιές pullback προς το retracement επίπεδο των 38,2% της προηγούμενης έντονης ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και των 221 μονάδων αλλά ο τρόπος της εξελισσόμενης διολίσθησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιφέρει απότομη  βύθιση προς το προπύργιο των αγοραστών στις 410 με 390 μονάδες. Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο στην κίνηση αυτή του Τραπεζικού Δείκτη βασίζεται στις επιμέρους βασικές αξίες που τον απαρτίζουν, καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μαζί με εκείνη της Eurobank παρουσιάζουν ενδείξεις  ανοδικής ή σταθεροποιητικής ανεξαρτητοποίησης από τις πλαγιοκαθοδικές και έντονα πτωτικές ενδείξεις των μετοχών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς αντίστοιχα.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 2,94% και 2,12% αντίστοιχα, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο +1,67% και τον Ελλάκτωρ στο +1,20%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha bank, Μυτιληναίο, Εθνική, Motor Oil, Titan, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Eurobank.

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Aegean, Jumbo, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής και η ΓΕΚ Τέρνα.

Πηγή: Capital.gr