Της Πέννυς Κούτρα

Στη διαδικασία των εγκρίσεων από ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκεται η νέα σύμβαση, που σύναψαν το ΥΠΕΝ και η Eldorado Gold για τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και η τελική έγκριση της νέας συμφωνίας από την DG Comp, (τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν), ώστε η σύμβαση να προωθηθεί στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η παραπάνω διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, ώστε μέσα Μαρτίου η σύμβαση να οδεύσει προς κύρωση από τη βουλή.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους θέματα της σύμβασης, κατά τις πληροφορίες αναμένεται επίσης η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ως προς την τεχνολογία της ξηρής απόθεσης των αποβλήτων, με την  Ελληνικός Χρυσός να έχει υποβάλλει ήδη στο ΥΠΕΝ τη σχετική μελέτη.

Ωστόσο, το ζήτημα της μεταλλουργικής κατεργασίας των συμπυκνωμάτων μετατίθεται να λυθεί εντός διετίας. Σημειώνεται ότι το ζήτημα εξετάζει ειδική επιτροπή, που θα προκρίνει τη βέλτιστη λύση, μετά από διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός.

Πηγή: Capital.gr