Του Κώστα Κετσιετζή

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ είναι τα πραγματικά χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την νέα διοίκηση της εταιρείας να καταγγέλλει “περίεργες πρακτικές” με offshore εταιρείες, αλλοδαπές εταιρείες trust, πωλήσεις μετοχών κ.α.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Στεφάνου ζητώντας την παρέμβασή του.

Ο κ. Στεφάνου ζητά από τον πρωθυπουργό να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές προκειμένου  να σταματήσει “επιτέλους πατέρα και υιό που τώρα κρύβονται τάχα μου πίσω από μια εταιρεία του Λουξεμβούργου και “πετούν” λάσπη, ψέματα και συκοφαντίες στον ανεμιστήρα προς πάσα κατεύθυνση”.

“Πρόσφατα, και ενώ είμαστε στη διαδικασία οργάνωσης της υποβολής φακέλου για την εξυγίανση και διάσωση του Ναυπηγείου μας από την ΟΝΕΧ, η οικογένεια προσπαθεί για άλλη μια φορά να βάλει εμπόδια και να ρίχνει λάσπη και συκοφαντία προς πάσα κατεύθυνση, ειδικά προς την εταιρία και τον άνθρωπο που μας έχει ήδη σώσει από τα τεράστια χρέη του Νεωρίου, επενδύοντας και πληρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια σε αυτό, τον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ”.

Προσθέτει ακόμη: ”Κάποτε, για να σωθούν τα Ναυπηγεία μας, η Βουλή νομοθέτησε για να τα σώσει. Τώρα πρέπει να νομοθετήσει για να διευκολύνει την άμεση έρευνα και τιμωρία πατέρα και υιού, ως φυσικά πρόσωπα αλλά και ως ιθύνοντες νους της ΑXIS και όχι μόνο”.

Η έκθεση εξυγίανσης
Σημειώνεται ότι τα 400 εκατ. ευρώ χρέη προκύπτουν από την έκθεση εξυγίανσης που εκπόνησε η EY, μελετώντας τα στοιχεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει καθορίσει το συνολικό κόστος εξυγίανσης στα περίπου 350 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή χρεών προς το Πολεμικό Ναυτικό (περίπου 150 εκατ. ευρώ), ασφαλιστικά Ταμεία (περίπου 60 εκατ. ευρώ), εφορία (περίπου 20 εκατ. ευρώ), τράπεζες(περίπου 80 εκατ. ευρώ) και εργαζομένους (περίπου 35 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκθεση εξυγίανσης βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στα γραφεία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και αναμένεται, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη Δημοσίου-Τραπεζών η κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης στο δικαστήριο, βάσει των όσων προβλέπει η Πτωχευτικός Κώδικας.

kostaskets@capital.gr

Πηγή: Capital.gr