Αμφιβάλουμε αν θα σου αρέσει.

Τα αναψυκτικά είναι πολύ απολαυστικά κι όλοι μας τα πίνουμε καλώς ή κακώς. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε πολλές φορές είναι το κακό που κάνουν στο στομάχι μας. Φυσικά εμείς κρατάμε μόνο την απόλαυση και δεν κοιτάμε τα μειονεκτήματα.

Ξέρουμε πολύ καλά τι βλάβες μπορούν να προκαλέσουν τα αλκοολούχα ποτά στο συκώτι μας, όμως οι αντίστοιχες βλάβες είναι και από άλλα “αθώα” ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά. Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ταφτς μελέτησαν την επίδραση καφεϊνούχων ροφημάτων και αναψυκτικών με πολλή ζάχαρη σε ομάδα 2.634 ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν συμβάλλουν στην εκδήλωση προβλημάτων στο συκώτι.

 

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τι έδειξε η έρευνα:

Με μόλις δύο κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο μη αλκοολικής νόσου του ήπατος (NAFLD), σύμφωνα με τους ερευνητές. Για τα πόσα κουτάκια αναψυκτικό πίνουν την ημέρα ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή και στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονική τομογραφία ώστε να μετρηθεί πόσο λίπος είχε συσσωρευτεί στο συκώτι τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Hepatology, η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Η συσχέτιση φάνηκε να παραμένει σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και οι διατροφικές συνήθειες.

Κρίθηκαν “ένοχα” τα αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, ενώ δεν εντοπίστηκες συσχέτιση μεταξύ της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος και των αναψυκτικών με μικρή ποσότητα ζάχαρης (αναψυκτικά διαίτης).

Πηγή: NEWSBOMB