Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για την αύξηση του κεφαλαίου της τον επόμενο μήνα που θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα για την τράπεζα, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο επικεφαλής του ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατέχει σήμερα μερίδιο 61,3% στην τράπεζα, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η Πειραιώς θα εκδώσει το πληροφοριακό δελτίο αυτό τον μήνα και θα βγει στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αναφέρει το πρακτορείο.

Ξεχωριστά, πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ ($1,2 δισ.), προσθέτει το Bloomberg.

“Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος της αύξησης – αν θα είναι ένα πλήρες άνοιγμα στην αγορά ή μια έκδοση μετοχών”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Martin Czurda.

Το Ταμείο θα ήθελε να δει το μερίδιο του να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση στην αγορά, πρόσθεσε.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το κράτος ενίσχυσε την συμμετοχή του στην τράπεζα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορρίψει το αίτημα για την πληρωμή σε μετρητά του ετήσιου τοκομεριδίου των μετατρέψιμων ομολόγων προς το ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω της ευρύτερης απαγόρευσης για πληρωμές σε μετρητά εν μέσω της πανδημίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να μειώσει το μερίδιο του κράτους στην τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιστρέψει ο τραπεζικός κλάδος σε πιο φυσιολογικές συνθήκες μια δεκαετία μετά την χρηματοοικονομική κρίση της χώρας.

Ο Czurda δεν θέλησε πάντως να αναφερθεί στο μέγεθος της αύξησης, ενώ και ένας εκπρόσωπος της Πειραιώς δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Παγκόσμιοι συντονιστές για την αύξηση της Πειραιώς είναι οι Goldman Sachs Group Inc και UBS AG, δήλωσε ο Czurda. Η Morgan Stanley παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΧΣ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο νόμο που διέπει το ΤΧΣ. Μία από αυτές θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χρησιμοποιώντας τους δικού του πόρους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ύψος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον Czurda. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτανε τα 58,7 δισ. ευρώ, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 35,8%.

“Θέλουμε να δούμε τον δείκτη έκθεσης των μη εξυπηρετούμενων σε όλες τις τέσσερις τράπεζες κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του 2021”, δήλωσε ο Czurda. Το ΤΧΣ ήταν πίσω από το πρόγραμμα Ηρακλής για τη μείωση του επιπέδου των κόκκινων δανείων κατά 40%.

Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αναφέρει ο CEO. “Είμαστε πολύ επικριτικοί με τα επιχειρηματικά μοντέλα και έχουμε καλέσει τις τράπεζες να γίνουν πιο ρεαλιστικές. Πρέπει να μεταμορφώσουν τις τράπεζες”.

“Αν τα πράγματα πάνε καλά και οι αγορές είναι φυσιολογικές, εκτιμώ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να λειτουργούν φυσιολογικά σε ένα ή δύο χρόνια”, δήλωσε.

Πηγή: Capital.gr