Του Jeff Kauflin

26 Απριλίου 1986: Ο 10χρονος Max Levchin και η οικογένειά του ζούσαν τότε στο Κίεβο της Ουκρανίας – μόλις 145 χιλιόμετρα νότια του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Παρότι η σοβιετική κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει το μέγεθος της πυρηνικής καταστροφής, η μητέρα του Levchin, φυσικός στο επάγγελμα, συνειδητοποίησε τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η ακτινοβολία από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό, και αμέσως πήρε τον Μαξ και τον αδερφό του και πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά του στην Κριμαία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Πέντε χρόνια αργότερα, η οικογένεια έφτασε στο Σικάγο -ως Εβραίοι πρόσφυγες- με μόλις 700 δολάρια στην τσέπη· το ρούβλι είχε καταρρεύσει και η κυβέρνηση είχε θέσει περιορισμούς στο ποσό των χρημάτων που μπορούσε κάποιος να βγάλει από τη χώρα.

“Ερχόμενος στις ΗΠΑ από μια σοσιαλιστική χώρα, πέραν πολλών άλλων, δεν ήμουν προετοιμασμένος για πολλά από τα πράγματα που ίσχυαν εδώ, καλά και κακά”, θυμάται ο Levchin. “Απέκτησα την πρώτη μου πιστωτική κάρτα λίγα χρόνια μετά την έλευσή μου στην Αμερική και εν ριπή οφθαλμού κατέστρεψα το πιστωτικό μου προφίλ, καθώς δεν είχα ιδέα πώς να αξιοποιήσω αυτό το ισχυρό εργαλείο”, προσθέτει.

Είναι 13 Ιανουαρίου, η ημέρα που η Affirm Holdings -η fintech εταιρεία που παρέχει δάνεια σταθερής δόσης [πρακτική γνωστή και ως “αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά” (buy-now, pay-later], την οποία συνίδρυσε ο Levchin και “τρέχει” ως διευθύνων σύμβουλος- εισήχθη στο χρηματιστήριο. Η τιμή των μετοχών της Affirm διπλασιάστηκε εκείνη την ημέρα, στα 96 δολάρια, ανεβάζοντας την αποτίμησή της στα 24 δισ. δολάρια και την αξία του ποσοστού του Levchin στα 2,5 δισ. δολάρια.

Το "σχέδιο" δισεκατομμυρίων δολαρίων της Affirm για να "αφανίσει" τις πιστωτικές κάρτες

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο
Μιλάει στο Forbes από το νησί Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης, όπου βρίσκεται με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Είναι ξυπόλητος, φορά σορτς γυμναστικής και ένα μαύρο μπλουζάκι με την επωνυμία της Affirm. Το ντύσιμο άλλωστε είναι το μόνο πράγμα που δεν απασχόλησε ποτέ τον κατά συρροή επιχειρηματία.

Αξιοποιώντας την κλίση του στα μαθηματικά και το κίνητρο του μετανάστη, σε ηλικία 23 ετών συνίδρυσε την εταιρεία PayPal, που έφερε επανάσταση στον χώρο των διαδικτυακών πληρωμών. Η PayPal, όμως, αποτελεί μόνο ένα από τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης η εφαρμογή αξιολόγησης επιχειρήσεων Yelp -στην οποία διετέλεσε πρόεδρος έως το 2015-, η εταιρεία κοινής χρήσης πολυμέσων Slide -την οποία πούλησε στην Google έναντι 182 εκατ. δολαρίων το 2010- αλλά και η Glow, μια εφαρμογή παρακολούθησης της γονιμότητας.

Χάρη δε στην εμμονή του με τη σωματική υγεία και άσκηση αλλά και την ποδηλασία -που απέχει παρασάγγας από την εικόνα του φιλάσθενου παιδιού όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του- αποτέλεσε το 2014 θέμα ενός άρθρου στο περιοδικό Men’s Fitness.

Στα 45 του σήμερα, ο Levchin θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “αργοπορημένος” δισεκατομμυριούχος. Άλλοι ιδρυτές της PayPal (η γνωστή “μαφία του PayPal”) ανήκουν εδώ και χρόνια στο κλαμπ· o Elon Musk, ο Peter Thiel και ο Reid Hoffman αξίζουν μάλιστα συνδυαστικά περισσότερα από 190 δισ. δολάρια σήμερα.

Ωστόσο, ο Levchin κατάφερε τελικά να μπει κι αυτός στο κλαμπ, χάρη στην έξαρση του διαδικτυακού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μιας διαπίστωσης που είχε κάνει σχεδόν μια δεκαετία πριν. Ορμώμενος από τις δικές του νεανικές “περιπέτειες” με τις πιστωτικές κάρτες, ο Levchin κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τότε κοινή πεποίθηση -και συγκεκριμένα η “αλλεργία” της, “σημαδεμένης” από τη Μεγάλη Ύφεση και “καμένης” από τα φοιτητικά δάνεια, γενιάς των Millennials για τις πιστωτικές κάρτες και το καταναλωτικό χρέος- δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα.

Δεν ήταν το χρέος, ούτε τα αξιοσημείωτα υψηλά επιτόκια που τους απωθούσαν. Αντίθετα, μισούσαν απλώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των πιστωτικών καρτών: τους τόκους υπερημερίας, την εξάρτηση από τις μεγάλες τράπεζες (θυμάστε το κίνημα Occupy Wall Street;) και το γεγονός ότι ήταν “παραπλανητικά” εύκολο να χρεωθεί κανείς υπέρμετρα – ειδικά εκείνοι που δεν κατανοούσαν τον τρόπο χρέωσης των τόκων στις κάρτες ανακυκλούμενης πίστωσης.

Η εναλλακτική της Affirm
Τα επιτόκια των δανείων σταθερής δόσης της Affirm δεν είναι, απαραιτήτως, χαμηλά – κυμαίνονται από 0% έως 30% ετησίως, ύψος που εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και από το εάν ο εκάστοτε έμπορος παρέχει τη δυνατότητα άτοκων πληρωμών. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την Affirm είναι ότι δεν χρεώνει τόκους υπερημερίας και παρέχει τη δυνατότητα στους αγοραστές να γνωρίζουν εκ των προτέρων το συνολικό επιτόκιο που θα καταβάλλουν για κάθε αγορά, μέσω σταθερών δόσεων που κυμαίνονται συνήθως από 3 έως 12 μήνες – ή, για μεγάλες αγορές, έως και 4 χρόνια.

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα χρηματοδότηση από την Affirm για μια ακριβή αγορά, πληρώνοντας κάθε μήνα, χωρίς όμως να επιβαρύνονται από τις συνήθεις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών. Αντίθετα, στην περίπτωση μιας τυπικής πιστωτικής κάρτας, κάθε νέα αγορά -ακόμη κι αν αυτή είναι της τάξης των 4 δολαρίων- συνήθως επιφέρει τόκους. (Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 40% των κατόχων πιστωτικών καρτών συνήθως καθυστερούν την εξόφληση των δόσεών τους).

Affirm_phone 09.02.2021

Η πρακτική δε της χρηματοδότησης στο σημείο πώλησης έχει αποδειχθεί τόσο ελκυστική για τους νεότερους αγοραστές που επώνυμα brands, όπως η Peloton, η Mirror και η West Elm, επιδοτούν τη λήψη άτοκων δανείων σταθερής δόσης μέσω της Affirm. Οι προμήθειες από τις εταιρείες λιανικής πώλησης μάλιστα αντιστοιχούσαν στο ήμισυ των εσόδων της Affirm ύψους 596 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, προς το παρόν η εταιρεία δεν είναι κερδοφόρα, καθώς εμφάνισε ζημίες 97 εκατ. δολαρίων το παραπάνω διάστημα.

Επί του παρόντος, πάντως, οι επενδυτές “αγοράζουν” τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, αφού η πρακτική του “αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά” αναμένεται να εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως μέθοδο πληρωμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο έως το 2025, σύμφωνα με την εταιρεία η Worldpay.

Η Affirm και οι ανταγωνιστές της, η σουηδική Klarna και η αυστραλέζικη Afterpay, χρηματοδότησαν συναλλαγές άνω των 10 δισ. δολαρίων το 2020 στις ΗΠΑ, από περίπου 100 εκατ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ βαίνουν μειούμενα και ο όγκος των χρεώσεων σε πιστωτικές κάρτες εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, κάθε μία από τις εταιρείες του χώρου (αγόρασ τώρα, πλήρωσε μετά) έχει τη δική της οπτική όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της. Για παράδειγμα, η Afterpay δεν ελέγχει το πιστωτικό προφίλ των πελατών της, ούτε χρεώνει τόκους, αλλά αντλεί το 14% των εσόδων της από τους τόκους υπερημερίας, κάτι που ο Levchin απεχθάνεται.

“Πιθανότατα να είμαι περισσότερο προσαρμοσμένος στην άγνοια των καταναλωτών”, σημειώνει. Σε μια επιστολή τους προς τους επενδυτές στην έκθεση που υπέβαλε η Affirm στις ρυθμιστικές αρχές πριν την αρχική δημόσια προσφορά της, ο Levchin ορκίστηκε να επισπεύσει την κατρακύλα των εταιρειών που “πωλούν τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και αποκομίζουν κέρδος από τα λάθη των καταναλωτών τους” – αναφερόμενος κυρίως στο μοντέλο λειτουργίας των πιστωτικών καρτών οι οποίες χρηματοδοτούν μεγάλες αγορές, αλλά επιβαρύνουν τον πελάτη με μετέπειτα χρεωστικούς τόκους εάν δεν εξοφλήσει εγκαίρως τη δόση του.

Η “γέννηση” της Affirm
Περιγράφοντας τη δική του ιστορία ως μετανάστης στις ΗΠΑ, ο Levchin λέει ότι κατέληξε στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διότι ο σύμβουλος στο δημόσιο σχολείο όπου σπούδαζε δεν είχε ακούσει ποτέ για το “MTI”, το σχολείο που ο ίδιος ήθελε να φοιτήσει. (Είχε μπερδέψει το “MIT” που το ακούσει σε μια ρωσική εκπομπή που είχε δει ως παιδί).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αλλά και μετά ο Levchin έκανε διάφορες επιχειρηματικές προσπάθειες, συστήνοντας νεοφυείς επιχειρήσεις που όμως δεν ευδοκίμησαν. Αργότερα, όμως, πήγε στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου έκανε τον επενδυτή Peter Thiel να ενδιαφερθεί για τη δουλειά του στον χώρο της κρυπτογράφησης.

Στην PayPal, ανέπτυξε έναν τρόπο ασφαλούς μεταφοράς χρημάτων από τη μία συσκευή στην άλλη (ξεκινώντας από το PalmPilot) και αργότερα βοήθησε στον σχεδιασμό ενός κρίσιμου συστήματος για τον εντοπισμό απατεώνων. Ο Levchin κατείχε τη θέση του επικεφαλής τεχνολογίας της PayPal όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2002.

Μέχρι τότε, είχε διενεργήσει για την εταιρεία αρκετούς γύρους χρηματοδότησης, ενώ είχε συμπράξει και με την startup του Elon Musk, X.com. Όταν το eBay εξαγόρασε την PayPal έναντι 1,5 δισ. δολαρίων λίγους μήνες αργότερα, ο Levchin αποχώρησε ανταλλάσσοντας το μερίδιό του 2,2% στην εταιρεία με 33 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιο ποσό εξασφάλισε και από την πώληση της Slide στην Google, την οποία ο κολοσσός του διαδικτύου έκλεισε το 2011, ένα χρόνο μετά την απόκτησή της.

Affirm_desktop 09.02.2021

Το 2012, ο Levchin μαζί με φίλους του έψαχνε μια νέα ιδέα για να δημιουργήσει μια καινούρια εταιρεία, όταν Alex Rampell, τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληρωμών TrialPay, πρότεινε την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας που θα μπορούσε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση διαδικτυακών αγορών αξιολογώντας τον κίνδυνο βάσει του προφίλ των δανειοληπτών στο Facebook.

Έτσι, ο Rampell, ο Levchin, ο συνιδρυτής της Palantir Nathan Gettings και ο επιχειρηματίας Jeff Kaditz -τον οποίο είχε γνωρίσει ο Levchin μέσω της ποδηλασίας- αποτέλεσαν την ομάδα ιδρυτών της Affirm και άρχισαν να δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη αλγορίθμων δανεισμού.

Όταν η ομάδα αποφάσισε το 2014 να παρέχει η ίδια δάνεια -στα οποία εν τέλει προστέθηκαν και άλλα τραπεζικά προϊόντα- ο Levchin ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. “Αν θέλεις να φτιάξεις μια τράπεζα, πρέπει να είσαι σε θέση να συγκεντρώσεις πολλά χρήματα και ο Max είναι βασικά ένας διάσημος επιχειρηματίας”, λέει ο Kaditz. Έως τα μέσα του 2015, η Affirm είχε συγκεντρώσει 325 εκατ. δολάρια μέσω δανεισμού και πώλησης μετοχών, από επενδυτές όπως ο Thiel και η Lightspeed Venture Partners.

Προ της πανδημίας του κορονοϊού ο ρυθμός ανάπτυξης της Affirm παρουσίαζε διακυμάνσεις. Το 2018 χορήγησε δάνεια ύψους 2 δισ. δολαρίων με ζημία, ενώ έως το 2019 είχε αντλήσει κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων μέσω δανείων και μετοχών, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με την εταιρεία PitchBook.

“Ο Max δημιούργησε έναν μηχανισμό με δομή κόστους που χρειαζόταν πολύ όγκο για να λειτουργήσει”, λέει σήμερα ένας venture capitalist, πρώην επενδυτής της Affirm.

H “ενηλικίωση”
Η πανδημία εξασφάλισε στην Affirm τον όγκο πελατών που χρειαζόταν, αλλά όχι ακόμα τη στροφή στα κέρδη. Μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Ιουλίου 2020 οι δανειολήπτες πελάτες της Affirm στις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 5,6 εκατομμύρια. Ο όγκος των δανείων που χορήγησε στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 5,3 δισ. δολάρια – με μεγάλη ώθηση από την Peloton. Η εταιρεία, γνωστή για τα αξίας άνω των 2.000 δολαρίων ποδήλατα εσωτερικού χώρου, είδε τις πωλήσεις της σχεδόν να τριπλασιάζονται το καλοκαίρι του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω του εγκλεισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, η Peloton συνεισέφερε το 30% των εσόδων της Affirm. Χωρίς την Peloton, η ανάπτυξη της Affirm το συγκεκριμένο διάστημα θα ήταν 61% αντί για 98%, σύμφωνα με τον Bill Ryan, διευθύνοντα σύμβουλοςτης Compass Point.

Είναι σίγουρο πάντως, ότι θα αποτελέσει πρόκληση για την Affirm η διατήρηση της αποτίμησης των 26 δισ. δολαρίων (που είχε οκτώ ημέρες μετά τη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο) – καθώς διαπραγματεύεται με 44 φορές τα προσδοκώμενα έσοδα 12μήνου, που αντιστοιχούν σε αποτίμηση εταιρείας τεχνολογίας και όχι μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας ή έστω μιας ώριμης εταιρείας πληρωμών. (Η PayPal διαπραγματεύεται σε τιμή μικρότερη των 12 φορών).

Ωστόσο, για να εξασφαλίσει την αναπτυξιακή πορεία της Affirm, ο Levchin προέβη σε ορισμένες μεγάλες και δαπανηρές κινήσεις. Τον Ιούλιο, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Shopify ώστε η Affirm να γίνει ο αποκλειστικός πάροχος δανείων σταθερής δόσης των εμπόρων που περιλαμβάνει η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, η Affirm έδωσε στην Shopify warrants που αντιστοιχούσαν στο 5% των μετοχών της – τίτλοι που σήμερα αξίζουν 2 δισ. δολάρια. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, η Affirm εξαγόρασε την ομοειδή καναδική εταιρεία PayBright έναντι 264 εκατ. δολαρίων.

Οι προκλήσεις
Εν τω μεταξύ, η Affirm εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει πιέσεις από τον ανταγωνισμό, ιδίως σε ό,τι αφορά το ύψος των προμηθειών που εισπράττει από τις επιχειρήσεις εμπορίας – υπολογίζεται ότι το 6% των εσόδων της προέρχεται από τους λιανεμπόρους, έναντι 4%-5% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την Afterpay και 3%-4% για την Klarna.

Αλλά και οι εκδότες πιστωτικών καρτών ήδη έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους: Η JPMorgan Chase, η Citi και άλλες τράπεζες έχουν αρχίσει να δελεάζουν μερίδα των πελατών τους να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω δανείων που θα αποπληρώσουν με δόσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να αποφύγουν τις πρόσθετες χρεώσεις των πιστωτικών καρτών.

Τέλος, επίσης, δεν αποκλείεται οι συνθήκες δανεισμού να διαφοροποιηθούν και τα επιτόκια να πάρουν την ανιούσα συμπαρασύροντας ανοδικά και τα επιτόκια της Affirm (το βασικό της επιτόκιο επί του παρόντος είναι χαμηλό, περίπου στο 4%).

Στο πλαίσιο αυτό, η Affirm όπως και άλλες fintech εταιρείες που ξεκίνησαν εστιάζοντας σε πρώτη φάση σε έναν στόχο, επιδιώκει να εξασφαλίσει την κερδοφορία της μέσω της διάθεσης περισσότερων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε μια πιστή πελατειακή βάση που δελεάζεται από τη διαφάνεια που διέπει την πολιτική προμηθειών της.

Ήδη, τον Ιούνιο, η εταιρεία ξεκίνησε να προσφέρει αποταμιευτικούς λογαριασμούς χωρίς ελάχιστο όριο, χωρίς προμήθειες και με υψηλή απόδοση.

Έχοντας δε στο ταμείο της ρευστότητα 1,2 δισ. δολαρίων από την πρόσφατη αρχική δημόσια προσφορά της, αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της. Θα μπορούσε ίσως να είναι μια νέου τύπου, φιλική προς τους Millenials πιστωτική κάρτα.

Πηγή: Capital.gr