Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει πλέον στην Τουρκία η «ηχηρή» απουσία επικοινωνίας εκ μέρους της νέας αμερικανικής ηγεσίας κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάληψη των ηνίων από τον Τζο Μπάιντεν.

Η δυσφορία αποτυπώνεται καθαρά σε δηλώσεις του Μουσούτ Χακί Τζασίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μεσούτ Χακί Τζασίν στράφηκε κατά του ίδιου του Τζο Μπάιντεν, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Μην παίξετε αν δεν θέλετε να παίξετε [ως προς τη συνεργασία με την Τουρκία]. Τι πραγματικά θέλετε να κάνετε; Εμείς λέμε [στις ΗΠΑ] να μιλήσουμε. Ούτε σε εμάς μιλάνε. Γιατί ο Μπάιντεν δεν έχει τηλεφωνήσει [στον Ταγίπ Ερντογάν] μέχρι στιγμής; Πέρασε η ορκωμοσία του Ιανουαρίου, έτσι δεν είναι; Έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα» λέει ο Μεσούτ Χακί Τζασίν.

Και συνεχίζει απευθυνόμενος στον Μπάιντεν: «Άντε λοιπόν πάρε τηλέφωνο τον επικεφαλής του κράτους μας τώρα. Ο πρόεδρος μου σου έχει ήδη στειλεί συγχαρητήρια»

Σχετικό απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξης ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επικριτής του καθεστώτος Ερντογάν που ζει εξόριστος στη Σουηδία.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είναι μέχρι στιγμής ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που έχει έλθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τουρκία και συγκεκριμένα με τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον οποίο συζήτησαν επί των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων την περασμένη Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει το τουρκικό αντιπολιτευόμενο ενημερωτικό δίκτυο Ahval, αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έχουν ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους τους σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία, ωστόσο κανένας εκ των δύο δεν έχει συνομιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Ούτε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν -σε αντίθεση με τον Αμερικανό τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του οποίου ο Ερντογάν ήταν προνομιακός συνομιλητής.

Πηγή: CNN Greece