Μέχρι τη Δευτέρα 8 το μηνός έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής :

οι νέες επιχειρήσεις που συστάθηκαν από το Νοέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 αλλά και από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2020
όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενώ είχαν συμπληρώσει τα στοιχεία των εσόδων δεν είχαν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πριν όμως προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

μία από τις βασικές προϋποθέσεις για όσους λάβουν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συγκεκριμένα τον 5ο κύκλο, είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε η συγκεκριμένη υποχρέωση, τότε θα ζητηθεί να επιστραφεί το σύνολο του ποσού που εισπράχθηκε.
το 50% του ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος δεν επιστρέφεται. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022 με  επιτόκιο αναφοράς 0,64%

Επίσης, όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν από την πλευρά της επιχείρησης θα πρέπει να τηρούνται σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης,  ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών για αυτό το χρονικό διάστημα ( π.χ παραγραφή πενταετίας).

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί λόγω της πανδημίας, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει ότι το Μάρτιο θα υπάρξει και 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τα στοιχεία του τζίρου που θα ληφθούν υπόψη είναι οι μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές όλη αυτή την περίοδο όπως ο κλάδος της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα δυνατότητα συμμετοχής να έχουν και όσες επιχειρήσεις συστάθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι πιθανό οι δικαιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση να πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το Σεπτέμβριο.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: naftemporiki.gr