Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε ισχυρό μήνυμα για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπεία της πανδημίας, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

«Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών Αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Η αύξηση στις περιοχές της Αττικής
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι η Αττική απαιτεί μεγάλη προσοχή και ότι την καλύτερη εικόνα στη χώρα, εμφανίζει η Ήπειρος.

Ειδικότερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και το Λασίθι.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 82% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Τόνισε, μάλιστα, πως έχει σημειωθεί 78% αύξηση σε όλη την περιφέρεια Αττικής η οποία έχει αυτή τη στιγμή «λίγο κάτω από 4.000 ενεργά κρούσματα».

«Είναι πάρα πολλά» σχολίασε ο καθηγητής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

Βόρειος τομέας Αθηνών 82% αύξηση: «Παντού, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Παπάγου» όπως ανέφερε ο καθηγητής.
Δυτικός τομέας Αθηνών 123% αύξηση, περίπου 550 ενεργά κρούσματα. Η μέση ηλικία πάνω από τα 40 σε όλους.
Κεντρικός τομέας Αθηνών, Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Αθήνα 67% αύξηση, 1.040 ενεργά.
Δυτική Αττική: «Έδωσε τον αγώνα της και έχει υποχωρήσει, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τους άλλους. Είναι στα 194 καλύτερα από αριθμό κρουσμάτων, αλλά εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις και με πολύ δύσκολο απαγορευτικό».
Ανατολική Αττική: υπάρχει 62% αύξηση. «Βλέπετε εδώ πέρα την καμπύλη με το πράσινο πώς ανεβαίνουν τα κρούσματα. Θέλει προσοχή, θέλει επαγρύπνηση».

Πειραιάς: 90% αύξηση, 500 περίπου κρούσματα.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα
Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη χώρα, ο καθηγητής είπε:

Εύβοια: έχουμε 116% αύξηση με περιοχές οι οποίες πιέζονται στη Στερεά Ελλάδα.
Πάτρα: «Θέλει πάρα πολύ προσοχή η Πάτρα, 94% αύξηση και 400 ενεργά κρούσματα στο Δήμο Πατρέων. Θέλει πάρα πολύ προσοχή και επαγρύπνηση και με αύξηση των νοσηλειών. Πήραμε μηνύματα από τους συναδέλφους. Δυστυχώς, και κάποια περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Υπάρχει αυτή η αμφιβολία ξέρετε, είναι ένα σπέρμα δυσπιστίας το οποίο γεννούν καμιά φορά οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία, δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι και μεταδίδεται ο ιός. Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιους από τους υγειονομικούς που κόλλησαν» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Πελοπόννησος: έχουμε μια αύξηση. Κυρίως, στην Κορινθία, λιγότερο η Μεσσηνία, αλλά και η Λακωνία γνώρισε την αύξησή της.
Νότιο Αιγαίο: έχουμε τη Θήρα και τη Μύκονο με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί, γιατί περιορίζεται εύκολα όταν είναι μικρή η εστία.
Μυτιλήνη: εξακολουθεί να σιγοσέρνεται η επιδημία όλο αυτό τον καιρό. Στη Μυτιλήνη έχει περίπου 86 ενεργά.
Κρήτη: δυστυχώς, το Λασίθι έχει 372% αύξηση, πολλά ενεργά κρούσματα και την παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί.
Δυτική Μακεδονία: παραμένει σε ένα καλό επίπεδο μετά τις μεγάλες επιδημίες του Νοεμβρίου (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα).
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραμένει σε σταθερό επίπεδο.
Θεσσαλία: σέρνεται λίγο η επιδημία. Μικρές αυξήσεις στο ρ και ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής εκεί κοντά στο 1, χωρίς όμως να είναι το φαινόμενο της Αθήνας και της Αχαΐας.
Ιόνια Νησιά: είχαμε στη Ζάκυνθο μια μικρή επιδημία
Ήπειρος: η καλύτερη από όλους. Μακάρι να μείνει έτσι.
«Αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά»

Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.

Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Φόβοι για 500-600 διασωληνωμένους το Μάρτιο
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τελευταία δεδομένα έδειχναν 1.562 νοσηλευόμενους με το 75% να είναι άνω των 55 ετών.

«Εδώ βλέπετε τα νέα κρούσματα ΜΕΘ. Υπολογίζουμε εκεί γύρω στα 80 με 100 για τις επόμενες επτά ημέρες και βέβαια την προβολή κάλυψης σε ΜΕΘ, διασωληνομένους και θανάτους. Αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία που είμαστε τώρα και δεν ανεβούμε θα ‘ναι καλά. Το κόκκινο δεν είναι καλό σενάριο, γιατί στο τέλος Μαρτίου έχει 500-600 κλίνες. Θέλει, λοιπόν, προσοχή» είπε ο καθηγητής, δείχνοντας το αντίστοιχο γράφημα.

Με τα εμβόλια «θα τελειώσει αυτή η πανδημία»
«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε:

«Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

Πηγή: CNN Greece