Νέο οικονομικό μοντέλο

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Άνευ προηγουμένου και από πλευράς μεγέθους και από πλευράς αμεσότητας είναι η οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι στιγμής στις οικονομίες από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς του ΔΝΤ προσεγγίζει τα 20 τρισ. δολάρια, όμως η παγκόσμια οικονομία δεν λέει να συνέλθει από τη χειρότερη κρίση που βιώνει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Οι προβλέψεις αναιρούνται η μία μετά την άλλη, καθώς η πανδημία με τις αλλεπάλληλες εξάρσεις της δεν θα τελειώσει, εάν δεν βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο. Όμως, ακόμη και η είδηση του εμβολίου δεν φάνηκε να δίδει πόντους στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς κορυφαίοι διαμορφωτές πολιτικής έσπευσαν να υποβαθμίσουν την αρχική αισιοδοξία.

Πρώτα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ένα εμβόλιο δεν αλλάζει την κατάσταση, αφού η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει υπ’ όψιν την εκδοχή ενός εμβολίου στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις, λίγο αργότερα, του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι πρόσφατες ειδήσεις για τα εμβόλια είναι «σίγουρα θετικές», εφιστώντας ωστόσο την προσοχή ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμα για αρκετούς μήνες. Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ είπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστεί πολύ χρόνο, δεσμευόμενος, όπως άλλωστε και η Λαγκάρντ με την ΕΚΤ, ότι η Fed θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να στηρίξει την οικονομία, με τη συνδρομή πάντα της δημοσιονομικής πολιτικής. Μέσα στο άκρως αβέβαιο περιβάλλον και οι δύο έδωσαν για μία ακόμη φορά στις αγορές το στίγμα ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης.

Σε περίπτωση όμως που έρθει ένα νέο ορμητικό κύμα του κορονοϊού τον χειμώνα ή την άνοιξη του επόμενου έτους, θα χρειαστούν πάλι νέα μέτρα. Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά για να στηρίξουν την ανάκαμψη, αφού οι «τρύπες» που καλούνται να κλείσουν γίνονται ακόμη πιο βαθιές; Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπληρώσει 10 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας, τη στιγμή που αυξάνονται οι πτωχεύσεις. Σοκ προκάλεσε ανάλυση του Bloomberg, που έκανε λόγο για ένα χρέος περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων που βαραίνει αμερικανικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων Boeing, Delta Air, Εxxon, αφού τα κέρδη τους δεν είναι αρκετά για να καλύψουν έντοκες δαπάνες. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η οικονομία όπως την ξέραμε ίσως να έχει τελειώσει. Και έχει πράγματι μεγάλη δόση αλήθειας, αφού, σύμφωνα με οικονομολόγους, κάποιοι κλάδοι δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως ήταν πριν από την πανδημία. Βαδίζουμε λοιπόν προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Πηγή: naftemporiki.gr