Σταϊκούρας: Εκταμιεύτηκαν 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν

«Επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και έξι μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, την πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εκταμίευση η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού. Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”», σημειώνει και συνεχίζει:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη».

Χρειάστηκαν 103 ημέρες από τότε που η Ελλάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή την συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων SURE προκειμένου να λάβει 2 δισ. ευρώ, εκ των 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην χώρα μας από το σχετικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα απευθύνθηκε στην Κομισιόν για στήριξη μέσω του SURE στις 6 Αυγούστου, εστιάζοντας σε πέντε κατηγορίες δαπανών για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν:

• Την ειδική αποζημίωση για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν λόγω της κρίσης.

• Το κόστος των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων.

• Το επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους.

• Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας «Συν-Εργασία».

• Την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών για εποχικούς εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει αναδρομικά δαπάνες σχετικές με τη στήριξη της απασχόλησης που έχουν γίνει από 1.1.2020.

Πηγή: CNN Greece