Σεισμός στη Σάμο: Πάνω από 300 σεισμοί έχουν καταγραφεί μια εβδομάδα μετά – Φόβοι για ισχυρό μετασεισμό

Πάνω από 300 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μια εβδομάδα μετά τον σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα ο αριθμός των μετασεισμών παρουσιάζει φθίνουσα πορεία ενώ όπως σημειώνει «η μετασεισμική ακολουθία είναι υποτονική σε ισχυρούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα εκδήλωσης ενός ισχυρού μετασεισμού που όπως προβλέπεται από την στατιστική μπορεί να έχει μέγεθος μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό, δηλαδή, 5,7 Ρίχτερ, εφόσον ο κύριος σεισμός ήταν 6,7 Ρίχτερ».

Να επισημάνουμε ότι από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών από τις 44 σχολικές μονάδες οι 11 έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλες. Πρόκειται για προβλήματα στις σχολικές μονάδες στο Καρλόβασι, τη Χώρα, το Παλαιόκαστρο, το Άνω Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και ιεροί ναοί του νησιού. Σύμφωνα με το μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, 64 ναοί του νησιού υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό.

Στo Δήμο Ανατολικής Σάμου υπέστησαν ζημιές 24 ενοριακοί ναοί. Και στο Δήμο Δυτικής Σάμου ζημιές υπέστησαν 30 ενοριακοί ναοί. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι Μονές του Τιμίου Σταυρού και του προφήτη Ηλία αλλά και πολλά παρεκκλήσια.