Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι «27» αποφάσισαν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία πρέπει να καταλήξει πώς θα κινηθεί.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησαν την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών.

Μάλιστα, υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες.

«Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, όπως είπε έθεσε ακόμα ένα ζήτημα.

Υπενθύμισε ότι:

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Κορωνοϊός: «Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τις δυτικές χώρες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το θέμα του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν είναι σίγουρο το πότε θα γίνει ξανά Σύνοδος Κορυφής με αυτοπρόσωπη παρουσία των ηγετών.

Γνωστοποίησε πως υπήρξε μια συμφωνία σε πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ να οργανώνονται τηλεδιασκέψεις των ηγετών ώστε να συζητούνται θέματα γύρω από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έθεσε το θέμα τουρισμού
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως έθεσε το θέμα του τουρισμού, το οποίο θα συζητηθεί στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, σημειώνοντας πως θα είναι θετικό, κυρίως για τις χώρες που η οικονομία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, να υπάρξει συμφωνία για κοινά πρωτόκολλα.

Για το Brexit
Σε ό,τι αφορά το Brexit ο πρωθυπουργός είπε ότι υποστηρίζεται από όλους η προσπάθεια του Μπαρνιέ.

«Δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, αυτό θα είναι χειρότερο από το να μην έχουμε συμφωνία», τόνισε.

Πηγή: CNN Greece