Ν.Δένδιας για Τουρκία: «Διάλογος με καλή πίστη χωρίς εκβιασμούς και απειλές»

Νέο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ στην Αθήνα, δηλώνοντας: «Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα (25/09) το φίλο και συνάδελφο, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Θα ήθελα, αρχικά, να ευχαριστήσω την υψηλότητά του και από αυτό το βήμα, για την ευγενική χειρονομία προσφοράς υγειονομικού υλικού στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο. Μια χειρονομία που συνέβαλε στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε μια δύσκολη ώρα. Χειρονομία φίλου».

Όπως πρόσθεσε: «Η σημερινή σας παρουσία στην Αθήνα, υψηλότατε, αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αυτό επιβεβαίωσε και η εγκάρδια συνάντησή σας νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις αυτές εδράζονται στην κοινή βούλησή μας να αναπτύξουμε ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος των λαών μας. Οι χώρες μας ομονοούν, αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις ευκαιρίες. Απαντούν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΑΕ έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τους πολυ-επίπεδους δεσμούς μεταξύ μας.

Στο πεδίο της οικονομίας υπάρχει ήδη ένα ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο που φιλοδοξούμε ότι θα οδηγήσει σε μία νέα εποχή. Τα Μνημόνια Κατανόησης και το Πρόγραμμα Κοινής Δράσης που υπογράψαμε στο πλαίσιο των δύο στρατηγικών Fora που διοργανώσαμε φέτος θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες συνεργασίας που υφίστανται στα πεδία των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, της υγείας, των ψηφιακών υπηρεσιών και της γεωργίας.

Όσον αφορά στην ενέργεια, Ελλάδα και ΗΑΕ αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της αξιοποίησης της Πράσινης Ενέργειας μέσω συνεργειών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ομοίως, η αμυντική συνεργασία δίνει ένα νέο βάθος στις σχέσεις μας. Η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Εμιρατινών ΕΔ στην Ελλάδα, όπως και η συνεκπαίδευση των πιλότων μας και η παρουσία των αεροσκαφών των ΗΑΕ στη Σούδα, είναι ενδεικτικές».

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με το Νίκο Δένδια να συμπληρώνει: «Περαιτέρω, είχαμε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο με καλή πίστη, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές.

Εξέφρασα στον υψηλότατο την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσχωρήσει σε αυτήν τη λογική, με συνέπεια και συνέχεια, εγκαταλείποντας τις παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις και δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή. Αποτελεί μονόδρομο για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Και την αντίληψη αυτή τη συμμεριζόμαστε πλήρως».

Είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «Συζητήσαμε, επίσης, για τις σχέσεις των ΗΑΕ με την ΕΕ. Άκουσα επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυση του συναδέλφου μου υπουργού για τη Μέση Ανατολή, για τη Λιβύη, για τον Κόλπο και για το Ιράν. Για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και στο πλαίσιο, όχι μόνο του αραβικού κόσμου, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Για αυτό, για εμάς οι απόψεις τους και το παράδειγμα σταθερότητας που εκπέμπουν έχουν τεράστια σημασία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχους που άλλες χώρες υπονομεύουν, ενεργά και σταθερά. Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ για την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ. Συμφωνία στην οποία, υψηλότατε, είχατε ενεργό συμμετοχή.

Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην Ειρηνευτική Διαδικασία και θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές θα συνδράμουν στην επανεκκίνησή της, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων φίλων μας, ενισχύοντας την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την απόφαση για διενέργεια εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την πρωτοβουλία προώθησης του διαθρησκειακού διαλόγου από τα ΗΑΕ, καθώς και για τα αποτελέσματα του πρόσφατου παγκόσμιου συνεδρίου που διοργάνωσαν. Χαιρετίζουμε θερμά τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες ενισχύουν την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό, την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη».