Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμη η κυβέρνηση να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του ιού

Αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή της Αττικής αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με την διασπορά του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η «κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού» στην περιοχή. «Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας. Ενδεικτικά, από τα 359 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες  ΕΟΔΥ, τα 322 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 212 εντοπίστηκαν στην Αττική. Το λεκανοπέδιο καταγράφει σταθερά υψηλά κρούσματα, ενώ τις τρεις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει ανέβει πάνω από 170 «απορροφώντας» το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων στη χώρα.

Στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να πάρει «μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις».

«Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας επίσης τη σημασία της μάσκας- ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: που είναι υποχρεωτική και που δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας. «Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο υπουργός- είναι σε καλά χέρια. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», δήλωσε και συνέχισε : «Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί».

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής», τόνισε.

Πηγή: naftemporiki.gr