Ελαφρύνσεις για 1,21 εκατ. υπόχρεους

Από την έντυπη έκδοση

Των Γ. Παλαιτσάκη και Θ. Τσίρου

Περίπου 1,2 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα απαλλαγούν το 2021 ολικώς ή μερικώς από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προερχόμενα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτικών προϊόντων.

Περιλαμβάνονται, επίσης, μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τις 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Στους δικαιούχους της απαλλαγής εντάσσονται ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που αποκτούν φέτος -πέραν των μισθών και των συντάξεών τους- εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσες απαλλασσόμενες κατηγορίες (ενοίκια, αγροτικές δραστηριότητες, μερίσματα, τόκους κ.λπ.). Οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθούς ή τις συντάξεις τους, εφόσον τα εισοδήματα αυτά υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ.

Αν, όμως, οι μισθοί ή οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ, τότε δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά το 2021 για το σύνολο των εισοδημάτων που θα έχουν αποκτήσει το 2020. Κι αυτό διότι τα μεν εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις είναι χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τα δε λοιπά εισοδήματά τους από τις άλλες πηγές θα είναι κι αυτά πλέον απαλλασσόμενα.

Από φέτος, εξάλλου, περίπου 10.000 φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα σε 28 μικρά νησιά της χώρας μας δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία που έχουν στα νησιά αυτά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, προκύπτουν από τις αναλυτικές διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τα πέντε φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum.

Πηγή: naftemporiki.gr