Σύψας: Σε όλη την Αττική τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Σε όλη την Αττική και όχι σε ορισμένους δήμους θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας, σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα. Τι είπε για τις μάσκες.

Ολη την Αττική θα αφορούν τα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας, όπως είπε ο Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή δεν σχετίζονται με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1.

Εξήγησε οτι “αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική”. Συμπλήρωσε οτι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αυτό που προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα είναι το ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. “Όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος αναφέροντας οτι τα κρούσματα δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά αηλικίες απο 35 έως 55.

Αναφορικά με τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκευάσαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση». Εξέφρασε την απορία “πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις”.

Εξήγησε οτι η επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί,δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. “Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: news247