Σε νέο χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίρα έναντι δολαρίου και ευρώ

Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει την… κατρακύλα της.

Παρά τις παρεμβάσεις της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν προσωπικής εντολής του, το νόμισμα της Τουρκίας έφθασε την Τρίτη (15/09) στο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε B2, από Β1. Πλέον, η Τουρκία κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τζαμάικα και η Ρουάντα.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό νόμισμα επιδεινώθηκε στα 7,4970 ανά δολάριο στις συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τις απώλειές της από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε περίπου 21%. Την ίδια ώρα, κατέγραψε ένα πρωτοφανές χαμηλό έναντι του ευρώ στα 8.9037, μια υποχώρηση κατά 25% σε σχέση με τα μέσα του 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε ως πιθανά ρίσκα για την τουρκική οικονομία μια πιθανή κρίση ισοζυγίου πληρωμών και την ανικανότητα ή απροθυμία των θεσμικών οργάνων της χώρας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.

Όπως αναφέρεται από τους αναλυτές Σάρα Κάρλσον και Iβ Λεμέ: «Τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας είναι όλο και πιο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών. Καθώς οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Αυγούστου για την έντονη πτωτική πίεση στην τουρκική λίρα, ζητώντας από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να περιορίσει την ταχεία πιστωτική ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται «ισχυρό» νόμισμα για να χρηματοδοτήσει το κενό.

Με τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, αποδυναμώνονται κι άλλο τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματά της, με την προσπάθειά του να υποστηρίξει την τουρκική λίρα να πέφτει στο… κενό, αφού συνεχίζει και χάνει «έδαφος».