«Χρυσές αποζημιώσεις» στα στελέχη της Praxia

Αρτεμις Σπηλιώτη

Με μια μακροσκελή καταγραφή των…. τεχνολογικών επιτευγμάτων, η Praxia Bank, έπειτα από μεγάλο διάστημα «αφωνίας», ενημέρωσε αργά το βράδυ την Παρασκευής ότι από τις 19 Δεκεμβρίου «θα λειτουργεί με μια λιτή δομή που προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας».

Ετσι, μέχρι αύριο θα απολυθεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού, δηλαδή 180 από τους 230 εργαζόμενους. To μέλλον της Praxia, η οποία τελεί υπό την εποπτεία της ΤτΕ, είναι αβέβαιο, καθώς μέχρι τον επόμενο Μάρτιο πρέπει να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση και σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν φαίνεται να υπάρχει.

Επειδή όμως στην Praxia έχουν «τους ανθρώπους στο επίκεντρο», αποζημίωση 6 μηνών θα λάβουν και όσοι (περίπου το 1/3 των εργαζομένων) δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στην εταιρεία και βάσει της νομοθεσίας δεν τη δικαιούνται.

Την πρόταση είχαν κάνει οι εργαζόμενοι και την αποδέχθηκε ο μέτοχος Bob Diamond. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέτοχος και η διοίκηση θα είναι… ακόμα πιο ανθρώπινοι με την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η τραπεζική «πιάτσα» βοούσε για τις υψηλές αποζημιώσεις που θα λάβουν τα στελέχη, οι οποίες ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Οι φήμες αναφέρουν ότι 10-14 άτομα θα μοιραστούν, αναλόγως θέσης, περί τα 2,5 εκατ. ως «retention bonus». Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι το ποσό είναι ήδη κατατεθειμένο σε τράπεζα του εξωτερικού.

Αλλά επειδή η Praxia είναι μια τράπεζα «τόσο ανθρώπινη όσο θα έπρεπε», η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου απέστειλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επιστολή (στα αγγλικά!) για να αποχαιρετήσει τους αγαπητούς «Praxians», όπως τους αποκαλεί.

Με «βαθιά και ειλικρινή θλίψη» τους ενημερώνει για την πιο λιτή δομή λειτουργίας που οδηγεί στην έξοδο από την τράπεζα την πλειονότητα των εργαζομένων και δηλώνει «περήφανη που συνεργάστηκα μαζί σας και ηγήθηκα των ομαδικών μας προσπαθειών».

Αφού τους ευχαριστεί από καρδιάς για την υποστήριξη και αφοσίωση, θέτει εαυτήν στη διάθεσή τους: «…Εάν μπορώ να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια στον σχεδιασμό των επόμενων επαγγελματικών σας βημάτων. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να σας στηρίξω όπου μπορώ».

«Παγωμένο» πρόσωπο
Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Praxia δυσκολευόταν ακόμα και «καλημέρα» να απευθύνει στους εργαζόμενους.

Οσοι γνωρίζουν την Αναστασία Σακελλαρίου κάνουν λόγο για «παγωμένο» πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων από όλους και όλα, αυταρχική συμπεριφορά και δυσκολία ακόμα και να ακούσει διαφορετικές απόψεις.

Ωστόσο, ηγήθηκε μιας τράπεζας που τον Μάιο διέθετε κεφάλαια περί τα 120 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 110 εκατ. ευρώ (μέσω γερμανικής πλατφόρμας) και χορηγήσεις περί τα 20 εκατ. ευρώ και δαπάνησε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής.

Η Praxia, στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το βράδυ για τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις περί… μέτριων επιτευγμάτων, κάνει αναλυτική απαρίθμηση των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί ώστε να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία της για «μια νέου τύπου τράπεζα, έξυπνη, απλή, ανθρώπινη, με σύμμαχο την τεχνολογία». Αυτά πολλοί τα διαβάζουν, λίγοι τα καταλαβαίνουν.

Ωστόσο, αυτοί οι «λίγοι» υποστηρίζουν ότι η Praxia, στην προσπάθειά της να πείσει για τα επιτεύγματά της, αποκαλύπτει σωρεία λαθών στη στρατηγική της, που οδήγησαν σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και μη λειτουργικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την παραδοχή της ίδιας της Praxia ότι από το φθινόπωρο του 2019 λειτουργούσε «σε έναν κύκλο “Friends and Family” πελατών».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή τράπεζα αιχμής λειτουργεί πιλοτικά μεταξύ «φίλων και συγγενών».

Και η εταιρεία δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη συνεισφορά της στο ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι, καθώς «η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο».

Παραδέχτηκε «λάθος» 1,2 δισ., αλλά δεν παραιτήθηκε
Εργα και ημέρες της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η Αναστασία Σακελλαρίου δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θεωρείται τόσο ικανή «που μπορεί να πουλήσει παγάκια σε Εσκιμώους». Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009, έπειτα από λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο, ως σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Κινδύνων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το 2013 ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αποχώρησε το 2015 «έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών», όπως αναφέρει η ίδια στο βιογραφικό της. Εχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιάννη Στουρνάρα, τόσο ως υπουργού Οικονομικών όσο και ως διοικητή της ΤτΕ.

Αυτό που ωστόσο ξεχνάει να αναφέρει στο βιογραφικό της είναι ότι τον Μάρτιο του 2015 επέστρεψε «κατά λάθος» 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ στον ΕFSF, σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup (20/2/2015) να περάσει σε ευρωπαϊκά χέρια το «μαξιλάρι» που είχε περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αντί για 9,7 δισ. ευρώ το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που τα ελληνικά ταμεία ήταν άδεια και η χώρα υποβαλλόταν στο μαρτύριο της αποστράγγισης της ρευστότητάς της.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές, φυσικά, έκαναν σαφές ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η Αν. Σακελλαρίου παραδέχθηκε το λάθος αλλά δεν παραιτήθηκε.

Τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση τον Μάιο του 2015, παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες παραμονής της, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η πρόταση του εισαγγελέα για την παραπομπή σε δίκη 40 εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και η ίδια, για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πηγή: efsyn.gr