Οι καρχαρίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση – Τι λένε οι επιστήμονες

Δραματική είναι η μείωση των καρχαριών σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους, όπως κατέγραψαν επιστήμονες ύστερα από πολυετή έρευνα.

Ο πληθυσμός των σαρκοβόρων ψαριών μειώνεται επικίνδυνα και κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε και διήρκησε τέσσερα χρόνια στο 19% των κοραλλιογενών υφάλων οι καρχαρίες έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η έρευνα, που ξεκίνησε από τους θαλάσσιους βιολόγους Μάικ Χάιτχαους και Ντέμιαν Τσάπμαν του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεντρώθηκε στους καρχαρίες που βρίσκονται κοντά σε υφάλους επειδή είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από εκείνους – όπως οι μπλε καρχαρίες – που βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα.

Αναλύοντας περίπου 18.000 ώρες βίντεο από 371 τροπικούς υφάλους και με τη βοήθεια τουλάχιστον 700 εθελοντών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 69 υφάλους οι κάμερες δεν κατέγραψαν ούτε έναν καρχαρία. «Είναι πολύ τρομακτικό, αλλά όχι μη αναμενόμενο», ανέφερε η πρόεδρος της οργάνωσης «Shark Advocates International» Σόνια Φόρντχαμ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Από την άλλη, οι καρχαρίες παραμένουν σε αφθονία στην απομακρυσμένη Γαλλική Πολυνησία, ενώ οι Μπαχάμες επίσης έχουν στα νερά τους μεγάλο αριθμό. Η μελέτη δείχνει ότι η υπεραλίευση οδηγεί στον αφανισμό των σαρκοβόρων ψαριών στα ύδατα οκτώ χωρών. Ωστόσο, ορισμένοι ύφαλοι σε άλλες περιοχές του πλανήτη είχαν άφθονους καρχαρίες, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα για την προστασία τους μπορούν να λειτουργήσουν. «Αυτή η μελέτη είναι μια τουριστική δύναμη», πρόσθεσε ο βιολόγος συντήρησης στο πανεπιστήμιο «Σάιμον Φρέιζερ», Νικ Ντάλβι.