Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία και η απόφαση για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Ρώσος πρόεδρος έθιξε το ζήτημα του μεγάλου κοινωνικού αντίκτυπου που είχε η απόφαση αυτή της Τουρκίας, για να λάβει τη διαβεβαίωση από τον Τούρκο πρόεδρο πως το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι επισκέψιμο για όποιον το επιθυμεί.
Πέραν της Αγίας Σοφίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, εξαίροντας την συνεργασία τους που λαμβάνει χώρα μέσω των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, η οποία επιτρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ. Παράλληλα Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματισθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες στην Λιβύη και να υπάρξει επιστροφή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην χώρα αυτή.
Τέλος, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.

Πηγή: naftemporiki.gr