Ανοίγουν τα τζαμιά στη Τουρκία ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης -Ανησυχία για την Αγιά Σοφιά

Ιμάμης στην Τουρκία «δείχνει» την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, με αφορμή την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας στην Τουρκία.

Σταδιακή άρση των μέτρων έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το άνοιγμα των τζαμιών στις 29 Μαΐου, ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για προσευχή στους μουσουλμανικούς ναούς από τις 16 Μαρτίου, για να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού. «Η Τουρκία επικράτησε στη μάχη ενάντια στην πανδημία» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας που ωστόσο επέβαλε μια ακόμη καθολική καραντίνα για το διήμερα 24 και 26 Μαΐου, οπότε και γιορτάζεται το τέλος του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους.

Η αναφορά ιμάμη στην Αγιά Σοφιά, με αφορμή τις ανακοινώσεις Ερντογάν

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος θρησκευτικών υποθέσεων στην Τουρκία, ιμάμης Αλί Ερμπάς, ανάρτησε μια φωτογραφία από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία φαίνονται το Μπλε Τζαμί, αλλά και η Αγιά Σοφιά, σημειώνοντας: «Στις 29 Μαΐου θα συναντηθούμε στα τζαμιά μας. Αλληλούια».

Κι αν με την ανάρτησή του αυτή δεν ήταν ξεκάθαρο πως ο ιμάμης θεωρεί την Αγιά Σοφιά Τζαμί, σε παλιότερο ποστ στο Twitter, με αφορμή τη Νύχτα του Καντίρ φρόντισε να παραθέσει μια φωτογραφία του βυζαντινού ναού.

Στις 31 Μαΐου, την 27η ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο μένουν ανοιχτά το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς. Οι ιμάμηδες ψέλνουν και οι πιστοί κάνουν την προσευχή τους (ναμάζι) όλη την νύκτα. Η νύχτα του Καντίρ θεωρείται η πιο ιερή νύχτα στην παράδοση των μουσουλμάνων.

Δημοσιεύματα θέλουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Την περασμένη εβδομάδα, στο λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν,
Διευθυντής Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί.

Πηγή: iefimerida