Εκείνος κι ο …Άλλος…σε μια Τράπεζα που δεν είναι ….Τράπεζα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Εκείνος είναι γνωστός επιχειρηματίας. Οι δραστηριότητές του, είναι …μεσαίου μεγέθους αλλά για την Ελλάδα θεωρείται ….όνομα. Ωραίο σπίτι, μεγάλα αυτοκίνητα, ένας …βαστάζος για τα θελήματα, κουβαλά την τσάντα και προσφέρει…ασφάλεια.

Ο Άλλος είναι μεγαλοστέλεχος σε μία Τράπεζα. Σκούρο κοστούμι, χαρούμενη γραβάτα, ανύπαρκτες σπουδές, μεγάλη εμπειρία στα υπόγεια γραφεία…

Η συγκεκριμένη Τράπεζα σήμερα δεν είναι ακριβώς …Τράπεζα αλλά ένα ιστορικό καφενείο, εκτροφείο κομματικών εξυπηρετήσεων , με σοβαρά ταμειακά προβλήματα, τα οποία όμως όλοι επιμένουν να παραβλέπουν.

Ο Άλλος λύνει και δένει στην …Τράπεζα. Εργάζεται πολλά χρόνια εκεί, ήταν ανέκαθεν στην …καρδιά των εξελίξεων αλλά τα τελευταία 3 χρόνια η …εμβέλειά του έχει εκτιναχθεί κυριολεκτικά στα ύψη, δεδομένων των καλών, εξαιρετικών προσωπικών σχέσεων που διατηρεί με την κυβέρνηση. Έχει ανεβεί ψηλά στην ιεραρχία της  …Τράπεζας αλλά δυστυχώς δεν μιλάει την Αγγλική γλώσσα κι αυτό του στερεί μεγάλες ευκαιρίες περαιτέρω εξέλιξης…

Εκείνος είχε πολλά δάνεια στην Τράπεζα. Με υψηλό μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης.

Εκείνος ήταν σωστός. Είχε προσφέρει -από το μακρινό παρελθόν- στην Τράπεζα υψηλής ποιότητας και αξίας, εξασφαλίσεις κι εχέγγυα. Το ύψος των εξασφαλίσεων που έχει προσημειώσει και υποθηκεύσει υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των δανείων που έχει λάβει. Ήταν όμως αυτό το υψηλό μηνιαίο κόστος που τον ταλαιπωρούσε και δεν τον άφηνε να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Ο Εκείνος πήγε στον…. Άλλο. Μίλησαν πολλές φορές, εντός κι εκτός τραπέζης, συνεννοήθηκαν, τα βρήκαν.

Ο Άλλος ενδιαφέρθηκε προσωπικά, για την υπόθεση ΕκείνουΟ Άλλος αποφάσισε μια «γενναία ρύθμιση» της οφειλής Εκείνου. Τα δάνεια επιμηκύνθηκαν, πολλά χρόνια, τα επιτόκια αναπροσαρμόσθηκαν, οι μηνιαίες δόσεις μειώθηκαν. Πολύ. Μεγάλη επιτυχία.

Η ρύθμιση όμως έπρεπε να περάσει και από την Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της …Τράπεζας. Η Επιτροπή έπρεπε να πεισθεί ότι η ρύθμιση ήταν προς όφελος της …Τράπεζας…

Ευτυχής συγκυρία: Στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων επικεφαλής είναι …ο Άλλος: Ο άνθρωπος που φρόντισε, δούλεψε και σχεδίασε την ρύθμιση των δανείων Εκείνου.

Συμβαίνει καμιά φορά ….στις Τράπεζες που δεν είναι …Τράπεζες: Ο ίδιος άνθρωπος να είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Χορηγήσεων αλλά και επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων που εγκρίνει τις χορηγήσεις και τις ρυθμίσεις.

Τα καλά στελέχη είναι δύσκολο να βρεθούν σε μια τράπεζα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που όλοι οι παλιοί και ικανοί διευθυντές της, τρέχουν για να φύγουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην βρεθούν δικαστικώς εκτεθειμένα για τις υπογραφές που καθημερινά υποχρεώνονται να βάλουν.

Ο Άλλος ρύθμισε τα δάνεια Εκείνου. Εκείνος τον ευχαρίστησε δεόντως. Κατόπιν η Επιτροπή Εγκρίσεων στην οποία προεδρεύει ο Άλλος, ενέκρινε την ρύθμιση που έκανε ο Άλλος στα δάνεια Εκείνου.

Και η ΖΩΗ συνεχίζεται….

Άλλωστε και αυτά τα δάνεια θα μπουν τώρα σ’ ένα μεγάλο πακέτο, θα πωληθούν σε κάποιον …ξένο fund manager, σε αξία πολύ μικρότερη της πραγματικής.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θα χαθεί. Τα ονόματα ξεχάστηκαν ήδη.