Πέντε θάνατοι σε 24 ώρες και κρούσματα σε νεότερους – Ποια η ανησυχία των ειδικών

Παρά την ελεγχόμενη αύξηση όσων εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία στη χώρα μας, οι ειδικοί προβληματίζονται ολόενα και περισσότερο για τα άτομα νεότερης ηλικίας που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 188 ασθενείς βρίσκονται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Πριν από τρία 24ωρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 134. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονταν μέχρι χθες σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται στα 892, με τα 71 να προστέθηκαν χθες στον σχετικό κατάλογο.

Τα θύματα ήταν 27, έως και χθες αργά το βράδυ, εκ των οποίων οι 22 άνδρες, με υποκείμενο νόσημα.
Περίπου έναν μήνα αφότου καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου όπως και η απαρχή για τις εκατοντάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία οι ειδικοί έχουν πια καταλήξει σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία των ασθενών.

Μέχρι στιγμής όλες οι θεραπείες χορηγούνται στο πλαίσιο της νοσηλείας, και αυστηρώς μόνο στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, χθές η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα.

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως δεν πρόκειται για επιπλοκή που αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Επικαλέστηκε δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί στην Κίνα και που δείχνουν τη σπανιότητα των επιπλοκών σε υγιείς ανθρώπους. «Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο ειδικός.