Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η κρίσιμη εβδομάδα

Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα αντλούνται από τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφει από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά.

Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς στην ηλικιακή γκάμα 18-64 χρόνων

«Η δική μας επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα» είπε ο ειδικός. Ποια είναι αυτή; Σε αυτήν την (επιδημιολογική) εικόνα μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν άτομα ηλικίας 18 έως 64 χρόνων τα οποία προσβάλλονται κατά τεκμήριο από τον νέο κορωνοιό, αλλά ευτυχώς πρόκειται για τα άτομα που αποτελούν και τους ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμου Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 75% των ασθενών είναι ηλικίας 18-64 χρόνων. Και μόνο το 20% ανήκει στην ηλικιακή γκάμα άνω των 65 χρόνων.

Ωστόσο, η νόσος Covid-19 είναι θανατηφόρα για ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 που την εμφανίζουν, ενώ δεν έχει τέτοια μοιραία επίπτωση σε ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Τα στοιχεία των θανάτων που έχουν γίνει γνωστά επιβεβαιώνουν τη θανατηφόρα επίπτωση σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Οι 20 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους διασωληνώνεται

Όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 191 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία (25,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων) εκ των οποίων τα 59 (ποσοστό 30,9%) διασωληνώθηκαν. Από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα η πλειοψηφία είναι άνδρες. Από τους 45 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Επι των νοσηλευόμενων οι διασωληνωμένοι καταλαμβάνουν ποσοστό 33,6%.

Τέλος, 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Πηγή: protothema