Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη όσων έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού

Νέα μέτρα ανακούφισης επαγγελματιών και πολιτών από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Σταϊκούρας στην αρχή δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Εξασφαλίζουμε την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Καλύπτουμε έτσι για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθείς το πλαίσιο προστασίας».

Παράλληλα ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα θα υλοποιηθούν πολιτικές ενίσχυσης ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Ακόμα προειδοποίησε ότι η κρίση θα είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί. Τέλος πρόσθεσε ότι  με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανέφερε ότι αμέσως μετά το πέρασμα της επιδημίας θα υπάρξει σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. «Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία» προειδοποίησε και συμπλήρωσε ότι πως «χάρη στις αποφάσεις της ΕΕ η χώρα έχει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας».

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται περί capital controls στις αναλήψεις και υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια ίσως και να είναι αυτή την στιγμή ένα από τα πιο σίγουρα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν στο τομέα των εργασιακών και θα διευκολύνουν επιχειρηματίες και εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Σε ότι έχει να κάνει με την πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι σήμερα μέχρι και το βράδυ θα έχει ανοίξει για τους επιχειρηματίες. Για τους εγαζόμενους σύμφωνα με τον υπουργό θα ανοίξει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

  1. Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους: Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.
  2. Για εργαζόμενους που έχει κλείσει η επιχείρηση από το κράτος, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  3. Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  4. Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  5. Πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα και ενοίκια