Μαργαρίτης Σχοινάς: Αυτοί είναι οι τρεις άξονες της ΕΕ για το προσφυγικό

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σήμερα σε ειδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής παρουσίασε τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις άξονες οι οποίοι είναι οι εξής:

1.Αυτή τη φορά χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Στην διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει μια πλευρά που από μόνη της μπορεί να δώσει λύση στις υπόλοιπες. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση. Να ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Εκεί που οι σημαντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν έχουν πετύχει να κρατήσουν τους νέους να βρουν δουλειές και βάζουν τις ζωές τους στους λαθρεμπόρους. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορά μας

2.να διασφαλίσουμε κοινή ισχυρή διαχείριση εξωτερικών συνόρων. Χωρίς κοινή διαχείρισης δεν θα δουλέψει το σύστημα αλληλεγγύης. Για να πείσουμε τα κράτη μέλη για αλληλεγγύη πρέπει να τους πείσουμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε λίγους μήνες οι νέα Frontex που θα είναι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ίδια μέσα και οπλισμό και μόνιμο προσωπικό που θα φτάσει 10 χιλ μέχρι 2027 αρχής γενομένης απο επόμενη χρονιά θα μπορεί να φυλά σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτοί οι νέοι συνοριοφύλακες και ακροφύλακες δεν πρέπει να εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε κάποια ανώνυμα στρατόπεδα της κεντρικής Ευρώπης αλλά στις συνοριακές περιοχές της ένωσης. Να δουν οι τοπικές κοινωνίες ότι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή είναι κοντά τους.

3.Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Για να πετύχουμε στην υπευθυνότητα χρειαζόμαστε στην ΕΕ να έχουμε ένα μεγάλο πειστικό πρόγραμμα επιστροφών. Οσοι τίθενται υπό προστασία της ΕΕ να έχουν την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Όσοι όμως δεν έχουν ή δεν τυγχάνουν νομικής προστασίας ασύλου σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες θα πρέπει να επιστρέφονται. Οι επιστροφές είναι μια ακόμα αποτυχία της Ευρώπης καθώς το ποσοστό μειώνεται. Δεν βρήκαμε τρόπο να χτίσουμε το πλαίσιο επιστροφών και τώρα ήρθε η ώρα να είναι μέρος του Συμφώνου.