Βουλή: Κοντά στο να περάσει με 291 «ναι» το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Μετά από τις δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πει το «ναι».

Συγκεκριμένα μετά το τέλος της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ κοντά στο να συναινέσει διότι μετά τις βελτιώσεις του υπουργού ικανοποιήθηκαν δύο βασικά αιτήματα. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με την ευρύτατη πλειοψηφία των 291 βουλευτών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά ότι «Είχαμε ζητήσει βελτιώσεις για το αδιάβλητο και τη διαφάνεια της διαδικασίας και για το αυτοτελές  δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Κατατέθηκε μία πρόταση, δεν είναι ακριβώς η δική μας αλλά την θεωρούμε θετική και θεωρούμε ότι καλυφθήκαμε. Για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτή. Ζητάμε ακόμα την επικαιροποίηση των καταλόγων που εκκρεμεί, το έχει ζητήσει και το ΚΚΕ και το τέταρτο αίτημα μας είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων να γίνεται με διαδικασία που να εξασφαλίσει την συναίνεση. Η αρχική μας διατύπωση ήταν να περνά με ειδική πλειοψηφία από την επιτροπή αποδήμων της Βουλής. Τώρα που υπάρχει διακομματική επιτροπή έχουμε τροποποιήσει την πρόταση μας , φαίνεται ότι συμφωνεί μαζί μας και το ΚΚΕ, να υπάρχει δηλαδή ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων στη διακομματική αυτή επιτροπή».

Τέλος κατέληξε σημειώνοντας πως «Κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαμε. Θεωρούμε ότι ανταποκρίθηκαν. Όταν ζητάς τέσσερα πράγματα και σου δίνουν τα δύο είμαστε πολύ κοντά. Θα πρέπει να ψηφιστούν επί της αρχής όλα τα άρθρα και στο σύνολο με 200 ψήφους προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει. Εάν ένα άρθρο δεν περάσει με 200 ψήφους και είναι βασικό άρθρο ακόμα κι αν ψηφιστεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο μπορεί να μην εφαρμοστεί».