Πλακιωτάκης: Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο Greek Economic Forum 2019 δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο Πρωθυπουργός της χώρας, κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εκθέσει τα ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε καμία όμως περίπτωση, δεν πρόκειται η Ελλάδα να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η πραγματικότητα είναι ότι η κοινή δήλωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν ισχύει. Όταν για παράδειγμα στις εκκλήσεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται, η κοινή δήλωση πρακτικά δεν ισχύει».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα eθνικό, που υπερβαίνει και τη χώρα μας αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σε επίπεδο προσωπικού αλλά και επιχειρησιακών μέσων και βέβαια απαιτείται ευρωπαϊκή στήριξη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Εμείς όσον αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος υπερβάλουν εαυτόν, την ίδια ώρα που κάποιοι κυριολεκτικά θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη επειδή δεν τηρούν τους βασικούς όρους της συμφωνίας».