ΝΑΤΟ: Όλα όσα συνέβησαν στη δεξίωση που παρέθεσε η Βασίλισσα – Οι κόντρες και τα παρασκήνια

Κυριαρχούν οι έριδες, οι παράταιρες συμμαχίες, οι οικονομικές αψιμαχίες και ένας όχι και τόσο αμερόληπτος διαιτητής, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτός ήταν που δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να παραμείνει «ουδέτερος παρατηρητής» της κρίσης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε ένταση. Υπάρχουν και προσωπικές μετωπικές συγκρούσεις, όπως αυτή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν. Στην κόντρα αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει ήδη επιλέξει στρατόπεδο. Ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι πιστεύει πως η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς «η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη».

Επιπλέον, ο Τραμπ χαρακτήρισε «άσχημο», «προσβλητικό» και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιο του Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό», προσθέτοντας ότι πρόκειται να μιλήσει στον Γάλλο ομόλογό του σχετικά στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα. Καμία νύξη, όμως, για τις προσωπικές προσβολές του Ερντογάν προς τον Μακρόν. Τουναντίον! Με το που πάτησε το πόδι του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Τραμπ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία.

Εν μέσω όλων αυτών, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας ήρθαν σε συνεννόηση με σκοπό να εξαγγείλουν την κοινή θέση να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην επαρχία του Ιντλίμπ. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη απόφαση, αν αναλογιστεί κανείς ότι την υπογράφει και η χώρα που πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή στη Συρία, στοχοποιώντας τους πολίτες της χώρας αυτής και ξεριζώνοντας χιλιάδες από τις εστίες τους.