Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία – Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των μελών του ΝΑΤΟ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Έτσι λοιπόν όλα τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή σε ότι έχει να κάνει με τις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, υπογράμμισε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές τις Συμμαχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να μην προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.