Βελτιώνεται το εισόδημα της μεσαίας τάξης

Ο νέος προϋπολογισμός είναι αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός και αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στους 4 πρώτους μήνες διακυβέρνησης «καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε “παρακαταθήκη” η προηγούμενη κυβέρνηση, συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά.».

Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα στήριξης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα, σημειώνοντας ότι «εξαγγελίες μοιρασιάς ανύπαρκτων χρημάτων δεν πρόκειται ούτε να κάνουμε, ούτε να υποσχεθούμε». Ως αποδείξεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης έφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το επίδομα θέρμανσης, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κ.ά., και τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού, συνεισφέροντας στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.

Ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες, είπε ότι η μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η μείωση της φορολογίας για όλα τα νομικά πρόσωπα άρα και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους, η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους και για παροχές σε είδος όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις, η μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη, η χορήγηση επιδόματος για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το νέο έτος, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, οι στοχευμένες δράσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, «βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κυρίως της μεσαίας τάξης».