Υπ. Εσωτερικών: Νέο πρόγραμμα για τους ΟΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε το «παρών» στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για την εκλογή του νέου προεδρείου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι «προσδοκώ σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος. Όπως άλλωστε είχα εξαιρετική συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ και με τον μέχρι στιγμής πρόεδρο τον κ. Πατούλη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το Συνέδριο γίνεται σε μια χρονική στιγμή που αποτελεί την αφετηρία ενός τετραετούς πολιτικού κύκλου. Τετραετής πολιτικός κύκλος για την κυβέρνηση, τετραετής πολιτικός κύκλος για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ούτε μια μέρα λιγότερη για την κυβέρνηση, ούτε μια μέρα λιγότερη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια τετραετία που κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την παραγωγή δημιουργικού έργου που θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα βελτιώσει καθοριστικά τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως « η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ταυτισμένος με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της πολιτείας. Είναι έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στήριξε και λειτούργησε κοινωνικές δομές και στάθηκε δίπλα στους πολίτες. Η συμβολή των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική: στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε μια νέα πολύ σημαντική τομή που είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα διευκολύνει τους δήμους που δεν διαθέτουν επαρκές τεχνικό προσωπικό. «Στο πλαίσιο διευκόλυνσης των δήμων, ιδιαίτερα των μικρών, που δεν διαθέτουν τεχνικό προσωπικό, νομοθετούμε την δυνατότητα αξιοποίησης από τους Δήμους του δυναμικού των μηχανικών της ΕΕΤΑΑ και άλλων δημοσίων φορέων, για τη σύνταξη τεχνικών μελετών με στόχο την μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε μια ζωτική ανάγκη των δήμων και τους δίνουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα. Γιατί, για εμάς, για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση των έξτρα αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια βαθιά τομή. Σε μια καθοριστική μεταρρύθμιση. Να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ Κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε επίπεδο Περιφερειών όσο και σε επίπεδο Δήμων με τρόπο καθοριστικό. Πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που μας επιτρέπει το Σύνταγμα να τις μεταβιβάσουμε στην Αυτοδιοίκηση. Και μαζί με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας να μεταφέρουμε τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή από άλλους φορείς του κράτους, όπου αποφασίσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις αρμοδιότητες».

Ακόμα εξήγησε ότι «ο στόχος μου είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή».

Τέλος ο κ. Θεδωρικάκος ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

– Η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος.

– Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.

– Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.

– Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

– Θα στηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πιλοτικά προγράμματα με όλες μας τις δυνάμεις, υιοθετούμε ό,τι είναι καινοτόμο και λειτουργικό επ’ ωφελεία των πολιτών.