Ξεκινά το πρόγραμμα “νέα γενιά ανακύκλωσης”

Με την προτροπή να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τον τίτλο  «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο οποίο μετέχουν οι δήμοι:  Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης.

Στόχος είναι  να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του  ποσοστού ανακύκλωσης  ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού, υπογράμμισε  ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι το 2020 θα κηρυχτεί «έτος ανακύκλωσης».  Πρόταση την οποία «είχε υποβάλλει προ καιρού και  η Περιφέρειας Αττικής», παρατήρησε  ο περιφερειάρχης Γ . Πατούλης ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη με τον ομόλογο του της Ηπείρου,  Αλέξανδρο Καχριμάνη  και τους παραπάνω δημάρχους : Δημήτρη Λότσαρη, Βαγγέλη Πήχα, Δημήτρη Κάρναβο, Δημ. Κωστούρο και  Σταύρο Τζουλάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε  ότι η Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του  ευρωπαϊκού μέσου όρου  45%, «και  όταν έχει   νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020». Ο υπουργός επισήμανε ότι  περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του σε 10% το 2035. Πρόσθεσε ότι οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55%  το 2025, διαφορετικά  θα ακολουθήσει επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, τα οποία θα πληρώσουμε όλοι μας,  ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.

Αναφερόμενος στους Δήμους τόνισε ότι με την έναρξη του επόμενου έτους 2020, θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.