Ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΕΞ για την τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει μι ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ και αμφισβητεί ευθέων την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα Ηνωμένα Εθνη.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή»

Τι υποστήριξε η Τουρκία με την επιστολή της στον ΟΗΕ

Η Τουρκία επικαλείται το διεθνές δίκαιο προβάλλοντας τις  θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive, υποστηρίζει στην επιστολή ότι έχει θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κύπρου, τα οποία δεν αναγνωρίζει.

Ακόμη, κάνει λόγο για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E.