Μητσοτάκης: Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συναντήσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και την αντιπροσωπεία της Κύπρου, στο πλαίσιο της 7ης Τριμερούς Συνόδου.

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, στην κοινή συνάντευξη Τύπου που ακολούθησε,  ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους Αλ Σίσι και Νίικο Αναστασιάδη, στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, σε μια απόδειξη του πόσο έχουν ενισχυθεί οι δεσμοί μας. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω με την ιδιότητα πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Οι χώρες μας, με βαθιές ρίζες στον χρόνο, συνεργάζονται σε ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό βλέμμα στην προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας και της φιλίας των λαών μας. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τα θετικά μηνύματα της τριμερούς, και τα γόνιμα αποτελέσματα, αποτελούν φωτεινό φάρο για εξελίξεις στην περιοχή μας

Για εμάς η Αίγυπτος, είναι ένα μεγάλο κράτος, με κομβική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος, είναι σταθερός και ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα δρομολογήσουμς το επόμενο βήμα σύσφιξης των σχέσεών μας. Η Αίγυπτος υποδέχεται σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά τα δίκτυα διακινητών, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο: «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καταδικάσαμε καθαρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο. Αυτά τα θέματα τα έθεσα και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αξίζει να καταγραφούν οι θέσεις του. Από την πλευρά μας, η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες ενστερνίζονται τις αρχές μας».