120 δόσεις: Αποδεσμεύονται οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και μπαίνουν στη ρύθμιση

Χαμηλές παραμένουν οι «πτήσεις» στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι οι βελτιώσεις που ψηφίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, θα δώσουν το κίνητρο που έλειπε στις επιχειρήσεις και στους μεγαλύτερους οφειλέτες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί συνόλου περίπου 4 εκατομμυρίων οφειλετών, στη ρύθμιση έχουν μπει λιγότεροι από το 7%, ενώ οι έως τώρα εισπράξεις διαμορφώνονται γύρω στα 220 εκατ. Ευρώ.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση οφειλετών στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως αποκαλείται και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μια έστω μικρή παράταση στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να αποδώσουν οι σημαντικές βελτιώσεις που τέθηκαν σε ισχύ, μόλις χθες.

120 δόσεις: Κλειδί η αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών
Πέρα από τη μείωση της ελάχιστης δόσης και του επιτοκίου, αλλά και το bonus των μεγαλύτερων εκπτώσεων στην περίπτωση προκαταβολής, πέρα από την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να «ξεφορτωθούν» σε 120 δόσεις τα χρέη τους, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών για όσους μπουν στη ρύθμιση. Και δεν είναι λίγοι: 1.215.755.

Σύμφωνα με την Απόφαση, που συνυπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, για την αποδέσμευση ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του taxisnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο- δηλαδή στην τράπεζα- εντός μηνός από την έκδοση της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (Τ.Ο.Κ)») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου.