Καθιστή αυτή τη φορά η Μέρκελ σε επίσημη υποδοχή αρχηγού κράτους

Μια μέρα μετά το νέο επεισόδιο τρόμου, η Άνγκελα Μέρκελ παρακολούθησε σήμερα καθιστή την τελετή υποδοχής της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν.

Σήμερα η Μέρκελ και η Φρέντρικσεν κάθισαν σε λευκές καρέκλες μπροστά από το γραφείο της καγκελαρίου ενώ ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι.

Έτσι, σε μια ασυνήθιστη πρακτική προφανώς για να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο για τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι δύο ηγέτιδες ήταν καθιστές κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Η κ. Μέρκελ που χθες ήταν με σφιγμένα τα δόντια κατά την υποδοχή του Φινλανδού πρωθυπουργού, σήμερα δεν έδειξε σημάδια αστάθειας ή ασθένειας και χαμογελούσε πλατιά.

AP Photo/Markus Schreiber

Μετά τη συνάντησή της χθες με τον Άντι Ρίνε, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «επεξεργάζεται» αυτά τα επεισόδια που πρωτοεμφανίσθηκαν στα μέσα Ιουνίου, όμως επέμεινε πως είναι καλά και πως «όπως ήρθε μια μέρα, έτσι και θα φύγει».

Ερωτηθείσα σχετικά, στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Μέρκελ παρέκαμψε την ερώτηση για το αν έχει συμβουλευτεί γιατρούς και αν ναι ποια τα αποτελέσματα, καθώς στη Γερμανία οι πληροφορίες υγείας για δημόσια πρόσωπα είναι αυστηρώς προσωπικά δεδομένα.

«Ο κόσμος μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι γνωρίζω την ευθύνη του αξιώματός μου και για αυτό ενεργώ αναλόγως και σε ό,τι αφορά την υγεία μου. Και μπορείτε να θεωρείτε δεδομένο ότι και εγώ ως άνθρωπος έχω το μεγαλύτερο προσωπικό ενδιαφέρον να είμαι υγιής και να προσέχω την υγεία μου», δήλωσε η καγκελάριος

Η κ. Μερκελ ερωτήθηκε και για τα 65α γενέθλιά της την επόμενη εβδομάδα, για να απαντήσει χαρακτηριστικά: «Έχω συναίσθηση – και ιδιαίτερα στα 65α γενέθλια- ότι ο άνθρωπος μεγαλώνει. Τα 65 βέβαια δεν είναι τόσο ορόσημο όσο τα 60 ή τα 70, αλλά ακριβώς στη μέση και αυτό σημαίνει απλώς ότι δεν γίνεσαι νεότερος. Αλλά μπορεί πιο έμπειρος. Όλα έχουν και την καλή τους πλευρά», είπε γελώντας.

Το χθεσινό επεισόδιο τρόμου ήταν το τρίτο δημοσίως μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Αντίστοιχα συμπτώματα εμφάνισε η Άνγκελα Μέρκελ στις 18 και 27 Ιουνίου, αλλά και τις δύο φορές δήλωσε πως είναι καλά στην υγεία της. Την πρώτη φορά μάλιστα το περιστατικό αποδόθηκε σε αφυδάτωση και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.