Πανευρωπαϊκή επιχείρηση για ντόπινγκ με ελληνικό «άρωμα»

Στο πλαίσιο μίας πρωτοφανούς επιχείρησης σε 31 ευρωπαϊκές πόλεις, τις ΗΠΑ και την Κολομβία συνελήφθησαν 234 ύποπτοι με στόχο την εξάρθρωση κυκλωμάτων ντόπινγκ μετά από 1.357 αιφνιδιαστικούς ελέγχους και σχεδόν 1.000 μηνύσεις.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατασχέθηκαν πάνω από 3,8 εκατομμύρια τόνοι αναβολικών κι εντοπίστηκαν εννέα παράνομα εργαστήρια, στα οποία παρασκευάζονταν οι απαγορευμένες ουσίες. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση της έρευνας με την την κωδική ονομασία Viribus, έγιναν χθες βράδυ από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL) στη Χάγη.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Αρχή ανέφερε πως «κύριοι αποδέκτες των παράνομων ουσιών είναι όσοι επιδίδονται στο μπόντι μπίλντινγκ. Ορισμένοι- μη επαγγελματίες- αθλητές του μπόντι μπίλντινγκ, αλλά και ποδηλάτες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται τις απαγορευμένες ουσίες σε μικρές ποσότητες από την ανατολική Ευρώπη ή την Ασία και τις διαθέτουν στη συνέχεια σε επιλεγμένα γυμναστήρια. Πολλές φορές, τονίζουν οι ειδικοί της EUROPOL, οι απαγορευμένες ουσίες χρησιμοποιούνται και ως …ζωοτροφή.

Ο επικεφαλής των ερευνών στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), Γκύντερ Γιούνκερ, δήλωσε πως μία τέτοια συνεργασία οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα και μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα παραποιημένων ή παρανόμων σκευασμάτων που χρησιμοποιούν μερικοί αθλητές σε όλον τον κόσμο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Αθλητικών Ειδήσεων (SID), πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, στην οποία πρωτοστάτησαν η Ιταλία και η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ελληνικών αρχών στην πολύκροτη υπόθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στα τέλη Ιουνίου είχαν εξαρθρωθεί δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες παρασκεύαζαν και διακινούσαν αναβολικές ουσίες στη χώρα μας και το εξωτερικό. Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά εννέα άτομα, ηλικίας 24 έως 57 ετών, στην περιοχή της Αττικής και στη Βοιωτία. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νοθεία τροφίμων και άλλα αδικήματα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle