«Δεν μπορεί να μας εμποδίσει κανείς»

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης έριξε η απόφαση της Άγκυρας να στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παρέμβαση της Ε.Ε. δεν πτοεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει σε υψηλούς τόνους.

Αναχωρώντας για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε «αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας, σε συντονισμό, συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη» για να προσθέσει ότι «ευχή μας από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα.

Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τ/Κ συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι επαφές των δύο χωρών μετά τις εκλογές.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε την ενόχληση των Βρυξελλών για την «μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».